Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

09. 07. 2022. 13:46 >> 13:44

ČESTITKE PARTIJA

Kurban Bajram da bude podsticaj za njegovanje različitosti

Lideri političkih partija čestitali su reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti Kurban Bajram.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković poželio je mir, blagostanje, najbolje zdravlje i svima nama zajedno toleranciju, solidarnost i međusobno razumijevanje.

“Građanska Crna Gora, koja će se temeljiti na idealima mira, suživota i blagostanja za sve, je ono čemu svi treba da težimo i da damo doprinos. Samo u takvoj državi naša djeca mogu praviti planove za svjetliju budućnost. Neka i ovaj praznik protekne u jedinstvu u svim našim raznovrsnostima i jasnom stavu da su naše različitosti naše najveće bogatstvo. U to ime, čestitam vam Kurban-bajram uz želju da ga provedete u miru, zdravlju i sreći, sa svojim najbližima", stoji u čestitki predsjednika SNP CG Vladimira Jokovića.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević poželio je vjernicima da praznični dani ispune srca ljubavlju, radošću i harmonijom.

“Crna Gora je oduvijek prepoznata kao društvo u kojem skladno egzistiraju različite vjere i nacije i to nas čini posebno bogatom i plemenitom zemljom. To bogatstvo različitosti kao naša trajna civilizacijska odrednica najveća je vrijednost Crne Gore, sa kojom se ponosimo i koju nosimo kao zajedničku emociju. Neka ovaj praznik bude podsticaj svima nama da nastavimo da njegujemo najbolju stranu Crne Gore - naše zajedništvo,kao neraskidivu vezu koja nas vječno spaja”, navodi se u čestitki.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović svima koji slave poželio je da u predstojećim danima ostvare ličnu i porodičnu sreću, radost i blagostanje te da ljepotu blagdana prenesu na sve ljude dobre volje.

“Neka ovaj praznik bude prilika da se, svi zajedni, podsjetimo na vrijednosti praštanja, ljubavi, žrtve za drugoga i univerzalnog humanističkog ideala koji je temelj svakog vjerovanja, sloge i jedinstva među ljudima”, poručio je Popović.  

Predsjednik DNP-a i jedan od lidera DF-a Milan Knežević u čestitki poručuje da Kurban Bajram predstavlja jedan od najvećih vjerskih datuma na našem tlu, koji poziva na skladan suživot svih vjera, nacija i kultura u zajedničkoj nam kući, Crnoj Gori.

“Uz osjećaj poštovanja prema prazniku, koji vjernici Islama slave u cijelom svijetu, Knežević svima njima želi dobro zdravlje, porodičnu i svaku drugu sreću, i ističe miroljubive poruke Kurban Bajrama, uz poziv na dobru volju i svepraštanje po pravilima Šerijata”, navodi se u saopštenju DNP-a.

Knežević i ovog puta ukazuje na odlike Kurban Bajrama kao porodične slave, na koju se pozivaju najbliži, rođaci i prijatelji, uz darove onih koji imaju više onima koji imaju manje, a sve u atmosferi duhovne harmonije i buđenja nade u bolje sjutra.

“I ove godine, toliko bremenite svjetskim političkim i društvenim problemima, Knežević ističe da se Crna Gora pred čitavim svijetom može podičiti bogatstvom vjerskih i kulturnih različitosti, kao vječnim temeljem mirnog suživota ove zemlje, uz pečat multikonfesionalnog sklada, čime se vjere nadopunjuju i afirmišu kroz univerzalne vrijednosti, kroz nadu u bolje sjutra za Crnu Goru i sve njene građane”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić poželio je da svi pripadnici islamske vjeroispovijesti ovaj veliki praznik provedu u zdravlju, sreći i miru sa svojim najmilijima.

"Ovakve prilike nas uvijek podsjete na potrebu čovječanstva da štiti velike ljudske vrijednosti, kao što su dobrota, darivanje i suživot. Budućnost bez toga nikada ne bi imala pristojne izglede, a našim potomcima moramo ostaviti, prije svega, ono najbolje u nama", rekao je Mandić.

Lider NSD je naglasio da Crna Gora posjeduje različitosti koje ne treba da skrivamo, već da pokažemo koliko se one razumiju i kako mogu zajedno postići mnogo. On je naveo da su te stvari najbitnija odlika onih koji žele dobro ovim prostorima kroz povezivanje našeg regiona i stanovništva svih konfesija.

"Potrebno je da sve suvišne barijere ukinemo, a ponosno istaknemo tačke spajanja na korist generacija koje dolaze. Još jednom, srećan Vam praznik i da svaki naredni dočekate u ljubavi, berićetu i slozi", zaključio je Mandić u čestitki.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније