Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ Aleksandra Jovančević, TVCG ]

15. 04. 2022. 20:06 >> 20:18
4

PRIJE 43 GODINE

Crna Gora ne zaboravlja najrazorniji zemljotres

Crna Gora se sjeća najrazornijeg zemljotresa, koji je na današnji dan 1979. pogodio našu zemlju. Potres jačine sedam stepeni rihtera, i intenziteta do 9 stepeni merkalija, izazvao je katastrofalna razaranja na dužini više od 100 kilometara duž crnogorskog primorja. U tom zemljotresu stradala je 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji.

Prije 43 godine jug zemlje probudio je zastrašujući huk. Zemljotres jak 7 rihtera protutnjao je od Ulcinja do Herceg Novog i za samo deset sekundi iza sebe ostavio pustoš. Sve veze bile su prekinute, putevi zatrpani, ali je ekipa TV Titograd tog dana stigla da prenese sliku s terena. 

Iako kažu da sjećanja s godinama blijede, Novljanin Milan Dobrilović ne zaboravlja da na današnji dan prije 43 godine nije otišao na posao, jer mu je dijete bilo bolesno. Zemljotres ih je, kaže, zatekao u krevetu.

"Kad je počelo da drma, ćerkica je spavala između mene i žene i prvo sam je zgrabio i niza skale na ulicu, to je momenat koji sam zapamtio, narod po ulicama, sve porušeno, narod vrišti", kazao je Dobrilović.

Dan koji je odnio živote i domove nenajavljeno, pamte i u Ulcinju, posebno u Starom gradu. Na to podsjeća spomenik svim stradalim Ulcinjanima.

"Imali loše iskustvo, 5 osoba poginulo 80 posto porušeno, ali smo uspjeli da se vratimo u Stari grad", kazao je iz Ulcinja Ismet Karamanaga.

15. april 1979. bila je nedjelja. Podrhtavanje tla počelo je u 7 sati i 19 minuta, iz mora, 15 km od obala bara i Ulcinja. Sve detalje o nezapamćenom zemljotresu i onome što je ostalo iza njega seizmološki zavod čuva od zaborava.

"Jedan od najjačih zemljotresa u Evropi i najjačih instrumentalno izmjerenih. Ostavio velike štete i pustoš, štete su pokazale efekat 9 stepena jačine, srednji dio zemljotresom 8 stepena dok cijela Crns Gora osjetila još i manje posljedice", istakala je direktorica Zavoda za seizmologiju Jadranka Mihaljević.

Tlo je i narednih mjeseci sijalo strah među stanovništvom.

U ovom zemljotresu stradala je 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji. Veliku štetu pretrpjeli su primorski gradovi, porušeni su mostovi, uništena pruga. Oštećeni su hoteli i u regionu, porušene bolnice i škole. Stradali su i kulturno-istorijski spomenici, ali i magistralni i regionalni putevi. Nakon pretpljenog šoka, uslijedio je period solidarnosti i obnove zemlje.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније