Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

15. 04. 2019. 11:10 >> 16:17
4

RADULOVIĆ SMATRA

Kad bi vratili vrijeme, drugačije bi gradili

Da možemo da vratimo vrijeme, siguran sam da bi bolje planirali prostor i drugačije gradili, poručio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

On je na stručnom skupu povodom 40 godina od katastrofalnog zemljotresa u Crnoj Gori saopštio da nam današnje okupljanje nalaže "da još jednom istaknemo koliko je važno poštovati propise struke".

"I koliko je važno ograničiti sasvim ljudsku potrebu da za što kraće vrijeme stvori što više", rekao je Radulović.

Ruševine su danas, kako je istakao, "ostale u arhivama Kinoteke i sjećanjima građana koji su preživjeli zemljotres".

"Ali na tlu primorja i Podgorice nema više ni traga toj nesreći. Zato je priča o velikom zemljotresu svojevrsna oda novom početku, herojstvu i zajedništvu, solidarnosti i požrtvovanosti", rekao je Radulović.

Ministar je kazao da je prošlo 40 godina "od kad je priroda potvrdila svoju nadmoć nad čovjekom i podsjetila nas da je nepredvidiva, da se lako može obračunati sa građevinama i da od mira tla zavisi i naš mir".

"Ipak, poslednje dvije godine intenzivno radimo na sprovođenju Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Zakon kojim se mijenjaju standardi, uvode potrebne reference za određene poslove i precizira odgovornost", kazao je Radulović.

Borbom protiv bespravne gradnje, kako je rekao, čuvamo živote ljudi.

"Jer analize zemljotresnih katastrofa u novije vrijeme pokazuju da su tragični efekti najnaglašeniji u prostorima sa bespravnim objektima i onim kod kojih je izostalo poštovanje savremenih arhitektonsko-građevinskih standarda", upozorio je Radulović.

Zato je, navodi ministar, na svima nama, a posebno na struci, "da gradimo po propisima i da što više smanjimo seizmički rizik".

"Da poštujemo planove i procedure, da uvažimo prostor i prirodu oko nas", rekao je Radulović.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je da je taj resor, kada su u pitanju zaštita i spašavanje, preduzeo niz aktivnosti u cilju preventivnog djelovanja na pojave svih vrsta hazarda, uključujući i zemljotrese.

"Crna Gora ima kapacitete za prvi odgovor, koji je najneophodniji u smislu pronalaska žrtava, njihovog zbrinjavanja, raščišćavanja terena i formiranja privremenih naselja“, rekao je on, prenijela je Mina.

Prema riječima Nuhodžića, ni mnogo bogatije države od Crne Gore nemaju kapacitete da se same izbore sa posljedicama zemljotresa, pa takve situacije zahtijevaju međunarodnu pomoć.

On je kazao da je Crna Gora izgradila sistem zaštite i spašavanja na lokalnom i državnom nivou, ali ga mora stalno jačati i dodatno ulagati i opremu i obuku spasilaca, drugih učesnika sistema, kao i raditi na uspostavljanju materijalnih rezervi za potrebe sistema.

Nuhodžić je podsjetio da je Vlada 2017. godine donijela Strategiju za smanjenje rizika od katastofa. 

On je rekao da su seizmičke aktivnosti u Crnoj Goru vrlo prisutne, na njih nije moguće uticati.

"Ali je moguće uticati na njihove posljedice, i u tim okolnostima koje mogu izazvati mnogo žrtava, država mora imati spreman odgovor. Crna Gora je uspostavila sistem za koordinaciju i rukovođenje u zaštiti i spašavanju u slučaju zemljotresa i drugih nesreća“, naveo je on.

Generalna direktorica direktorata za građevinarstvo u Ministarstvu održivog razvoja i tuurizma, Tatjana Vujošević, rekla je da su u Crnoj Gori velike građevinske aktivnosti i da je prisutan trend porasta investicija.

"Moramo imati na umu da se Crna Gora nalazi na trusnom području, sa visokim seizmičkim rizikom i ako se ne vodi računa kako i gdje se gradi povećaće se rizik od zemljotresa“, istakla je Vujošević.

Ona je kazala da je nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine Crna Gora nastavila da koristi propise u oblasti građevinarstva, koji su naslijeđeni iz zajedničkih država.

Prema riječima Vujošević, ti propisi nijesu usklađeni sa propisima i standradima Evropske unije (EU), što predstavlja kočnicu za slobodan protok roba i usluga.

Ona je objasnila da se “nametnula” potreba uvođenja novih propisa i standarda građenja u crnogorskom tehničkom zakonodavstvu.

Vujošević je navela da je Institut za standardizaciju usvojio više od 80 odsto standarda iz oblasti građevinarstva, koji su identični evropskim.

Ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović je poručila da svi zajedno, kao društvo,poznavanjem pravila i stvaranjem što boljih preventivnih mjera, treba da utičemo na smanjenje šteta od elementarnih nepogoda.

"Strategijom za smanjenje rizika od katastrofa, koju je Vlada Crne Gore usvojila 2018. godine, predviđena je metodologija, kojom će se ubuduće rukovoditi i Komisija za procjenu šteta, a koja, inače, sadrži konkretne mjere preventivne politike za smanjenje šteta od nepogoda", zaključila je Vučinović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније