Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

08. 02. 2022. 11:03 >> 11:05
6

EPISKOP BORIS

"Episkopski dvor CPC u mraku dva mjeseca"

Episkop ostroško-nikšićki Boris ocijenio je da je u slučaju problema oko snabdijevanja električnom energijom Episkopskog dvora u Nikšiću na djelu "namjerna diskriminacija Crnogorske pravoslavne crkve (CPC)".

On u saopštenju podsjeća da je javnost početkom decembra prošle godine upoznata sa problemom oko snabdijevanja električnom energijom Episkopskog dvora u Nikšiću.

Kaže da je zbog nedostavljanja računa za potrošnju električne energije više od godinu dana Episkopskom dvoru CPC-a u Nikšiću došlo do isključenja sa mreže.

"Obratili smo se CEDIS-u da riješimo snabdijevanje električnom energijom i kako da izmirimo dugovanje za potrošnju. Cjelokupan dug je plaćen 22.12.2021.god. zahvaljući prilozima vjernika i prijatelja CPC. Takođe smo ispunili sve administrativne procedure i podnijeli zahtjeve koji su od nas traženi kako bi se riješila situacija, odnosno uključila električna energija. Međutim, pored svih ispunjenih uslova koji su od nas traženi Episkopski dvor i dalje nema električnu energiju", kaže episkop Boris.

Razlog je, kako kaže, ko će potpisati Ugovor o snabdijevanju električnom energijom sa njima.

"Naime, Episkopski dvor CPC u Nikšiću je nekadašnji Ljetnjikovac Kralja Nikole koji je kulturno dobro Crne Gore, čiji je vlasnik Država Crna Gora, a raspolaže Opština Nikšić i dat je na trajno korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Ugovor o trajnom korišćenju je takođe predat uz ostalu traženu dokumentaciju. Sad je dilema ko treba da potpiše Ugovor o snabdijevanju električnom energijom - da li Opština Nikšić kao vlasnik ili Crnogorska pravoslavna crkva kao potrošač - korisnik koji tu potrošnju plaća. Pri tome nadležni u CEDIS-u znaju da je Ljetnjikovac Kralja Nikole, odnosno Episkopski dvor CPC-a na spisku odobrenih nelegalnih potrošača električne energije još od 30.novembra 2020. godine zaveden pod brojem 100", rekao je episkop Boris.

Rješenje problema se, kako je rekao, "maksimalno odugovlači nauštrb CPC-a kao i njenih vjernika".

"Znajući, da je dosadašnja praksa CEDIS-a bila da se Ugovor potpisuje sa korisnikom električne energije tj. onim koji istu koristi i plaća, nije jasno zbog čega se ovoliko čeka odluka, kao i priključenje na mrežu, kada su sve obaveze izmirene prije više od mjesec i po dana. Bez obzira na potpisivanje ugovora ili ne, CEDIS je u obavezi da nam obezbijedi uredno snabdijevanje električnom energijom kao jednim od osnovnih uslova za život", rekao je episkop Boris.

Smatra da se na ovaj način ugrožavaju osnovna ljudska i građanska prava: "Zamislite da u 21. vijeku jedna institucija, koja se pri tom nalazi u kulturno zaštićenom dobru Crne Gore - Ljetnjikovac Kralja Nikole - koji je i prvi Državni objekat podignut 1880.godine u oslobodjenom Nikšiću, nema električnu energiju .....?"

"Obratili smo se Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore - Ombusmanu, ako se problem ne riješi obratićemo se i inostranim diplomatskim predstavništvima, jer smatramo da je ovo diskriminatorski odnos uperen prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vjernicima - građanima Crne Gore", zaključio je episkop ostroško-nikšićki Boris.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније