Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ B.B. ]

16. 12. 2021. 18:38 >> 18:39

MEDOKS

Stvaranjem mreže novinarki do prostora za promjene

Stvaranjem mreže novinarki može se kreirati siguran prostor za dugoročne promjene, poručila je britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Karen Medoks, koja je bila domaćin događaja na kojem je ugostila učesnike regionalnog projekta "Media for All" kako bi razgovarali o izazovima, barijerama i mogućnostima za stvaranje mreže za novinarke u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu.

Ona je kazala da je potrebno iskoristiti priliku koju daje program "Media for All" da se kreira mreža za podršku i saradnju.

"Kao žene na uticajnim pozicijama, moramo da podržavamo jedna drugu i ohrabrujemo druge da preuzmu te važne uloge“, rekla je Medoks.

Ona je navela da je od njenog dolaska, prije nešto više od godinu, u medijima bilo više slučajeva nasilja nad novinarkama.

Medoks je istakla da prijetnje novinarima, bilo onlajn ili fizičke, predstavljaju prijetnju demokratiji.

"Posao koji radite može biti izazovan, a ponekad i opasan. Ali imate značajnu i važnu ulogu u demokratskom društvu. Zato ovaj projekat ima za cilj da vas podrži – stvaranjem mreže novinarki kako bi se kreirao siguran prostor za dijeljenje izazova i rješenja za dugoročne promjene“, dodala je Medoks.

Direktorica Britanskog savjeta Vanja Madžgalj rekla je da umrežavanje nije jednostavan poduhvat.
Prema njenim riječima, to zahtijeva trud, posvećenost, vrijeme, odlučnost, znanje i vještine.

Madžgalj je navela da se mnoge mreže pojavljuju i nestaju.

"Naša društva treba da čuju glasove novinarki koje uglas govore o onlajn i fizičkom nasilju, rodno zasnovanom nasilju, seksizmu, uznemiravanju i diskriminaciji. Kada novinarke govore o nasilju i diskriminaciji, one govore u ime svih žena. Upravo zato su njihovi glasovi još važniji”, istakla je Madžgalj.

Iz Britanske ambasade u Crnoj Gori saopštili su da se jedna od ključnih preporuka današnjeg skupa odnosi na dalje angažovanje i osnaživanje novinarki da uspostave nacionalne i regionalne mreže i

Preporučeno je, kako se navodi, veće korištenje veza i mogućnosti za stvaranje mreža mladih novinarki koje su dio mentorskog programa "Media for All", kao i dijeljenje istraživanja i veza uspostavljenih kroz program kako bi se podržao razvoj trajnih mreža.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније