Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marko Terzić [ TVCG ]

14. 12. 2021. 20:28 >> 18:59

PROTOKOL 16

Jelić: Brže dolaženje do pravde

Crna Gora je juče u Veneciji potpisala tzv. Protokol 16 uz konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Ovo možda na prvi pogled i ne značI mnogo za našu javnost, ali upravo taj dokument, ukoliko bude usvojen u crnogorskom parlamentu, omogučIće našim građanima da brže stižu do pravde. Šta to konkretno značI, za TVCG je objasnila sutkinja Evropskog suda za ljudska prava Ivana Jelić.

Ukoliko najviši crnogorski sudovi u budućnosti budu imali pravne dileme, prije donošenja odluke po nekom predmetu, moći će da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava.

"Da o nekim pravnim pitanjima, principijelne prirode i u vezi s pravnim tumačenjem ili s primjenom prava i sloboda iz Konvencije, zatraže savjetodavno mišljenje od Suda. Evropski sud za ljudska prava po prioritetnoj proceduri rješava ta pitanja", rekla je Jelić.

No, šta to znači za građane Crne Gore?

"To je još jedna mogućnost bržeg dolaženja do pravde. U kom kontekstu? Pa, u tom kontekstu što konkretan slučaj, koji je pred nacionalnim sudovima, ukoliko izaziva pravne dileme, tada je Evropski sud za ljudska prava pozvan - samim tim da što mu ti sudovi upućuju zahtjev - da da svoje mišljenje o tome, i na taj način se, prosto, ubrzava sami postupak", dodala je Jelić.

Sutkinja Jelić, ipak, ističe da mišljenja Evropskog suda neće biti obavezujuća.

"Ono ima autoritet i ono je zapravo pomoć najvišim sudovima u državi da pravilno tumače evropske pravne standarde i da realizuju standarde vladavine prava, u međunarodnom značenju te rječi", zaključila je Jelić.

Savjetodavna mišljenja iz Strazbura, trebalo bi, kaže Jelićeva, da doprinesu da se pred nacionalnim sudovima slučajevi brže rješavaju, a osim toga i da što manje građana podnosi tužbe Evropskom sudu za ljudska prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније