Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 08. 2021. 12:01 >> 12:02

PROJEKAT NA SJEVERU CG

Šavnička škola dobila ekološku učionicu

Osnovna škola "Bogdan Kotlica" iz Boana u opštini Šavnik na sjeveru Crne Gore dobila je ekološku učionicu. Riječ je o natkrivenoj vanjskoj učionici koja je izgrađena od prirodnih materijala u dvorišnom prostoru škole, a dio je projekta koji finanira EU i ima za cilj jačenje svjesti o očuvanju prirode, pravilnom odlaganju otpada i reciklaži.

Učionica je opremljena s klupama koje će biti naknadno isporučene i svim onim što je potrebno da 30 učenika te osnovne škole, po potrebi, nastavu mogu pratiti na otvorenom.

Ekološka učionica, prva takve vrste u opštini Šavnik, izgrađena je kako bi osvijestila učenike o važnosti čuvanja prirode, pravilnog odlaganja smeća i reciklaže, a u sklopu je projekta "Zajednički napori za 5% manje otpada".

Cilj ovog međunarodnog projekta je da se razvije integrirani i ekološki prihvatljiv sistem upravljanja otpadom u šest opština na području BiH i Crne Gore, te poveća količina recikliranog otpada za 5% do kraja 2021. godine.

"Učenici koji su shvatili važnost recikliranja danas, sjutra će biti ljudi osviješteni o čuvanju okoline", poručio je direktor OŠ "Bogdan Kotlica" Željko Stanković koji je tim riječima podvukao važnost izgradnje eko učionice, ali i brojnih drugih aktivnosti koje su urađene u okviru projekta "Zajednički napori za 5% manje otpada“.

Kako je naglašeno u saopštenju, ruralna područja znatno su čistija u odnosu na urbane sredine, te se u opštini Šavnik može vidjeti puno manje smeća i zagađenja u odnosu na veće gradove, ali su mladi učesnici projekta, učenici OŠ "Bogdan Kotlica“, identifikovali ekološke probleme, ali i ponudili rješenja.

"Osnovci iz Boana, skrenuli su pažnju na činjenicu da u sredini u kojoj žive nije adekvatno regulisano pitanje odlaganja otpada, te da nema određenih mjesta za odlaganje otpada. Iz tog razloga, otpad često narušava lijep izgled njihovog kraja i šteti okolini, a naročito rijekama koje još imaju izrazito čistu vodu. Učenici su ponudili rješenje. Po njima bi nadležne vlasti trebale odrediti lokacije za odlaganje otpada na seoskom prostoru, postaviti kontejnere za selektivno odlaganje otpada, osigurati redovan odvoz otpada, te postaviti signalizaciju koja će jasno označiti mjesto na kojem će se odlagati otpad", navodi se u saopštenju.

Među ostalim ciljevima projekta "5% manje otpada – 5% MANJE" je povećati učinkovitost upravljanja otpadom u 6 projektnih opština kao i podići javnu svijest građana i institucija o korištenju više od 48 lokacija za odvajanje otpada.

U sklopu projekta uskoro se očekuje uspostavljanje ekološke učionice i u OŠ Pljevlja, kao i OŠ Jablanica.
Projekt finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje BiH – CG. Projekt sprovodi Udruzenje LiNK Mostar u partnerstvu sa opštinom Jablanica (BiH), opštinom Šavnik (CG) i Udruženjem Matica (CG).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније