Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

18. 06. 2021. 18:56 >> 18:58

CGO

Naći modele finansiranja u cilju profesionalnog izvještavanja medija

Mediji u Crnoj Gori ne mogu bezbjedno i bez negativnih posljedica da rade svoj posao profesionalno, a time se urušavaju medijske slobode i ograničava ukupan proces demokratizacije i evropeizacije društva, saopšteno je na konferenciji Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević ukazala je na konferenciji „Mediji u Crnoj Gori – borba za profesiju“ da ugoženost novinara u naporima da profesionalno izvještavaju, uz loš ekonomski položaj, pojačava i autocenzuru.

Ona je ocijenila da je sve manje onih koji pokazuju kontinuiran i kvalitetan pristup istraživačkom novinarstvu, ali i kritičkom sagledavanju tema od javnog značaja, prenosi PR centar.

„Finansiranje medija iz javnih fondova, a tu mislim na sva davanja prema medijima, počev od oglašavanja, podrške preko konkursa, državne pomoći ili drugih ugovornih odnosa, jeste uređeno novim Zakonom o medijima, ali ostaje da se vidi kako će ići primjena“, istakla je Uljarević.

Ona je ocijenila da Radio Televizija Crne Gore (RTCG) i dalje ne funkcioniše kao javni servis.

Uljarević smatra da novi Zakon o RTCG nije unaprijedio način izbora članova Savjeta RTCG, „pa i dalje postoji otvoren prostor za političku uticaj na članove Savjeta, a samim tim i menadžment i uređivački tim Javnog servisa“.

Uljarević je iskazala nezadovoljstvo što ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić nije učestvovala na događaju, ocjenjujući da ni to Ministarstvo ni ona nijesu dovoljno otvoreni za medije i javnost i debate otvorenog tipa.

Savjetnica za komunikacije i medije u Delegaciji Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Nadežda Dramićanin, rekla je da je posljednjih godinu i po sve bila borba, navodeći da mediji vode svoju posebnu borbu, ne samo za profesionalnu medijsku scenu, već i za puko preživljavanje.

Ona je ukazala je da su sloboda govora i manjak napretka u toj oblasti ključne teme svih izvještaja EU već nekoliko godina.

Dramićanin je navela da EU razumije probleme i prepreke modernog novinarstva od kojeg zahtjevaju profesionalizaciju u doba nevjerovatno brzo mijenjajućih okolnosti.

“Zato i pružamo našu podršku, političku, finansijsku, tehničku. Planiramo nove programe i pokušaćemo da pružimo najbolje i najfleksibilnije mehanizme podrške iz novog budžeta EU, koji počinje sa implementacijom sledeće godine“, poručila je Dramićanin.

Predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama napada na novinare, Mihailo Jovović, ocijenio je da su mediji u Crnoj Gori na raskrsnici odavno, navodeći da je teško odrediti u kojem pravcu će da idu.

„Od promjene vlasti desilo se nekoliko pozitivnih i negativnih promjena. Prvi put u jednoj velikoj grupi medija vidimo da poštuju odredbu Kodeksa novinara Crne Gore i izvještavaju kritički prema onima koji imaju moć. Negativno je što su se produbile podjele na medijskoj sceni“, rekao je Jovović.

On smatra da je netrpeljivost prema novinarima pojačana, navodeći da je izazvana podsticanjem podjela u društvu.

Jovović je istakao da nekažnjivost napada na novinare i dalje zabrinjava, a da uspjeh Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama napada na novinare zavisi od političke volje ljudi koji su na vlasti i tužilaštva.

On smatra da će kolektivna samoregulacija u Crnoj Gori početi da funkcioniše kada svi mediji koji treba da učestvuju u tome budu imali zajednički cilj.

Pomoćnica direktora u Agenciji za elektronske medije (AEM), Jadranka Vojvodić, smatra da su mediji suočeni sa borbom za opstanak i pažnju gledalaca i slušalaca.

„Oni se nalaze u dilemi da li da ostanu vjerni standardima, da se bore za pažnju gledalaca i slušalaca ili idu linijom manjeg otpora i prepuste se senzacionalizmu, neprovjerenim informacijama i različitim uplivima na uređivačku politiku, što je uslov za dobijanje finansijske podške“, rekla je Vojvodić.

Ona je kao važnu novinu istakla uvođenje Fonda za sistemsku podršku medijima.

Kako je navela Vojvodić, to bi mogao biti odgovor na potrebu medija da dobiju podršku za proizvodnju sadržaja koji ne mogu da finansiraju iz komercijalnih prihoda, a samim tim i da pojačaju svoju ulogu time što će proizvoditi sadržaje koji će se baviti životnim, a ne zabavnim stvarima.

Direktorica Instituta za medije Olivera Nikolić ocijenila je da su mediji danas sve više propagandni pogon određenih centara moći.

„Mediji su sve manje platforma koja servisira potrebe građana, javni interes i sve manje su prostor za dijalog između različiti polarizovanih javnosti, a i sami doprinose na neki način polarizaciji društva i modeli finansiranja su zasnovani na tim principima“, istakla je Nikolić.

Ona smatra da postoji kriza jer je podriveno povjerenje u medije, jer oni nedovoljno servisiraju javni interes i ono što su potrebe građana.

Nikolić je navela da je potrebno naći modele i načine finansiranja medija koji rade u javnom interesu, a pri tom finansirati medijski rad i sadržaj, a ne profite.

Programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Milica Kovačević, smatra da je veliki problem medijske scene što građani često ne mogu da razluče koji mediji rade u interesu javnosti.

Ona je dodala da je potrebno ukazivati da nijesu svi mediji isti, kao što ih građani najčešće percipiraju.

Kovačević je ukazala da je važno da građani prepoznaju prisustvo dezinformacija i pristrasno izvještavanje jer to utiče na njihovu percepciju o medijima i povjerenje u njih.

Konferencija je jedna od završnih aktivnosti na projektu „Podrška lokalnim medijima – priče iz prve ruke! Podrška istraživačkom novinarstvu i medijskoj pismenosti na lokalnom nivou u Crnoj Gori“, koji sprovode B film Montenegro, CGO, SHARE fondacija i Institut za poslovnu i finansijsku pismenost.

Projekat finansira EU posredstvom Delegacije Unije u Crnoj Gori, a kofinansira ga Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније