Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 05. 2021. 18:08 >> 19:04
31

SABOR SPC

Joanikije mitropolit, Metodije episkop

Sabor SPC za mitropolita crnogorsko-primorskog izabrao je dosadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija. Na upražnjeno mjesto episkopa budimljansko-nikšićkog postavljen je episkop dioklijski Metodije.

Podsjetimo radni dio Svetog arhijerejskog sabora počeo je 25. maja.

Premijer Zdravko Krivokapić u četvrtak je u Beogradu, u Patrijaršiji SPC, kako je naveo patrijarhu prenio pozdrave vjernog naroda i "njegovu volju da na tronu Svetog Petra Cetinjskog vide vladiku Joanikija".

"Predložio sam da temeljni ugovor sa SPC bude potpisan na Cetinju, 30. oktobra, na dan upokojenja mitropolita Amfilohija", napisao je tada Krivokapić.

Izabran Sinod SPC

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas je na zasijedanju izabrao Sinod.

Njega će činiti patrijarh Porfirije, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop sremski Vasilije, kruševački David i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, prenose mediji.

Biografija mitropolita Joanikija

Novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović) rođen je 20. aprila 1959. u Velimlju (Banjani).

Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 1990. godine, a 1995. postavljen je za v. d. rektora Cetinjske bogoslovije.

Za vikarnog episkopa Budimljanskog izabrao ga je Sveti arhijerejski Sabor na redovnom zasedanju 1999. godine. Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa od strane Patrijarha srpskog Gospodina Pavla, uz sasluženje Mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC na majskom zasedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog Episkopa budimljanskog Joanikija.

Sveti Arhijerejski Sabor na majskom zasedanju 2002. godine izabrao ga je za Episkopa budimljansko-nikšićkog.

Od izbora za episkopa budimljansko-nikšićkog episkop Joanikije pokrenuo je u poverenoj mu Eparhiji obnovu ranije porušenih i izgradnju novih crkava i manastira, više od 60 svetinja od kojih su većina završene i osveštane.

Do sada je bio član Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve u dva mandata: od 2005. do 2007. godine i od 2012. do 2014. godine.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније