Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 05. 2021. 19:16 >> 19:23

OEBS

Prijetnje novinarima ne smiju proći nekažnjeno

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Teresa Ribeiro, šefica Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorka Ketlin Kavalec, te vršiteljka dužnosti šefa Misije u Crnoj Gori, Siv-Katrine Leirtroe, pozivaju vlasti da brzo istraže i procesuiraju one koji su odgovorni za nedavne prijetnje smrću upućene novinaru i kolumnisti Draganu Bursaću i glavnom uredniku portala Antene M Darku Šukoviću.

“Targetiranje i napadi na novinare i novinarke zbog njihovog rada predstavljaju napad na slobodu izražavanja, koja je osnovno ljudsko pravo. Vlasti moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da brzo identifikuju i procesuiraju one koji su odgovorni za ove prijetnje upućene Bursaću i Šukoviću, te osiguraju novinarima i novinarkama da obavljaju svoje profesionalne aktivnosti bez zastrašivanja ili prijetnji”, istakla je predstavnica Ribeiro.

Kavalec je istakla da vlasti moraju pokazati da takav čin ne smije proći nekažnjeno.

"Ovakve vrste prijetnji imaju zastrašujući efekat po slobodu medija i ne smiju biti tolerisane u demokratskom društvu. Novinari igraju ključnu ulogu u informisanju javnosti i dijeljenju ključnih informacija, pa im institucije za sprovođenje zakona moraju pomoći u zaštiti njihove bezbjednosti dok obavljaju svoj posao", rekla je Kavalec.

Leirtroe je istakla da novinari moraju biti u mogućnosti da slobodno obavljaju svoj posao, bez prijetnji i zastrašivanja.

"Nedostatak pravne zaštite za novinare protiv onih koji ih napadaju, kao i nekažnjivost, podstiče začarani krug nasilja", kazal je ona.

Dodala je da je povećan broj fizičkih i verbalnih napada u posljednjih par godina zabrinjavajući, kao i pozvala institucije da adekvatno odgovore na ove slučajeve.

Bursać je dobitnik mnogih nagrada, među kojima je i nedavna nagrada za najboljeg novinara Jugoistočne Evrope koju mu je dodijelilo njemačko Udruženje za Jugoistočnu Evropu, kao priznanje za njegov izvanredan rad i doprinos demokratiji, vladavini prava i slobodi medija u Evropi, podsjećaju iz OEBS-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније