Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

27. 05. 2021. 16:21 >> 16:27

ISTRAŽIVANJE IMCG

Građani najviše vjeruju televizijama

Najveći dio građana Crne Gore informiše se putem televizije i 68 odsto njih taj medij prepoznaje kao pouzdan izvor informacija, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je za Institut za medije (IMCG) uradila agencija Ipsos.

Kako je saopšteno iz IMCG, stavove građana dodatno su analizirali novinari i urednici etabliranih medija iz Crne Gore, a njihovo mišljenje i preporuke objedinjeni su u analizi "Jačanje povjerenja u medije kao odgovor na dezinformacije".

Autorka analize Milica Bogdanović kazala je da zbog visokog povjerenja koje građani imaju u televizije, taj medij, a posebno televizije sa nacionalnom pokrivenošću, ima dodatnu odgovornost da informacije koje objavljuju budu tačne i cjelovite i da profesionalnim izvještavanjem sprečavaju da dezinformacije oblikuju stavove građana.

Istraživanje je pokazalo da čak 78 odsto građana svakodnevno prati televizijski program, dok 68 odsto televiziju prepoznaje kao pouzdan izvor informacija.

Kako se navodi u analizi, drugi po popularnosti izvor informacija u Crnoj Gori su društvene mreže - Fejsbuk, Tviter, Instagram, Jutjub, a te medije svakodnevno prati 59 odsto građana.

Onlajn medije, kako se dodaje, svakodnevno prati 57 odsto ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da građani najmanje povjerenja imaju u društvene mreže kao pouzdan izvor informacija.

Prema rezultatima istraživanja, njih 45 odsto prepoznaje Fejsbuk, Tviter, Instagram i Jutjub kao najmanje pouzdane izvore informacija.

Navodi se da svaki treći ispitanik ne vjeruje da su onlajn mediji pouzdan izvor informacija.

"Sa tim ocjenama saglasni su i učesnici fokus grupe, koji onlajn medije i društvene mreže ocjenjuju kao najčešće kanale kojima se šire dezinformacije i propaganda", piše u analizi.

Navodi se da su ispitanici u istraživanju javnog mnjenja izrazili naglašeno negativan stav o medijima.

„Četiri petine, 82 odsto, smatra da u Crnoj Gori nema nezavisnih i nepristrasnih medija, te da su mediji u Crnoj Gori pod kontrolom političkih i ekonomskih centara moći – 81 odsto“, pokazuju rezultati istraživanja.

Kako se navodi, novinari i urednici, učesnici fokus grupe, odbacili su te ocjene i ocijenili ih neutemeljenima.

„To što većinski dio ispitanika u istraživanju javnog mnjenja smatra da mediji šire političku propagandu i dezinformacije – 76 odsto, i da postoji jasna podjela na medije koje kontroliše Vlada i one koje kontroliše opozicija – 73 odsto, novinarima i urednicima koji su učestvovali u fokus grupi „zvuči nemoguće““, piše u analizi.

Negativnu percepciju građana o medijima, dio učesnika fokus grupe tumači kriznim situacijama koje su se događale u Crnoj Gori tokom prošle i početkom ove godine, od dešavanja povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, parlamentarnih izbora i pandemije koronavirusa, a koje su uticale i na kvalitet medijskog izvještavanja.

Navodi se da građani obuhvaćeni istraživanjem javnog mnjenja imaju izrazito negativan stav i o društvenim mrežama.

Prema rezultatima istraživanja, sedam od deset građana, 71 odsto, vjeruje da se politička propaganda i dezinformacije šire putem društvenih mreža, dok dvije trećine smatraju da društvene mreže šire mržnju – 65 odsto.

Istraživanje javnog mnjenja pokazalo je tendenciju građana da omiljene vrste medija ocjenjuju i kao pouzdane.

“To navodi na zaključak da bi odgovor na dezinformacije i propagandu trebalo da kreiraju kako tradicionalni, tako i moderni mediji i tako osiguraju da tačne i provjerene informacije dođu do što većeg broja ljudi i da se spriječi uticaj dezinformacije na njihove stavove”, navodi se u analizi.

Istraživanje je pokazalo da je mišljenje građana podijeljeno kad je u pitanju Javni servis.

Navodi se da 48 odsto ispitanika smatra da im taj medij pruža tačnu, potpunu i uravnoteženu informaciju, a 48 odsto ne dijeli taj stav.

„To potvrđuje i nalaz da petina anketiranih građana ističe da je Radio Televizija Crne Gore medij kome najviše veruju, 18 odsto, dok četvrtina ističe da je upravo Javni servis medij kome se najmanje može vjerovati – 25 odsto“, piše u analizi.

Svi učesnici fokus grupe ocijenili su da je to posljedica polarizacije društva u Crnoj Gori.

Oni smatraju da nacionalna pripadnost i politička orijentacija građana određuje njihov stav prema Javnom servisu i stepen povjerenja koji imaju u taj mediji.

Navodi se da starija populacija većinski gleda televiziju, dok se mlađi, starosti od 18 do 29 godina, češće informišu putem onlajn medija i društvenih mreža.

Kako je kazala Bogdanović, znajući da su onlajn mediji i društvene mreže prepoznati kao kanali kojima se najčešće šire dezinformacije i propaganda, mlađi dio populacije izloženiji je neprofesionalnom sadržaju.

Zbog toga, kako je istakla, institucije i organizacije civilnog društva imaju dodatnu obavezu da iniciraju edukativne programe, koji će mladima omogućiti da razviju vještine za prepoznavanje kredibilnog sadržaja u odnosu na dezinformacije.

Ispitanici u istraživanju javnog mnjenja izrazili su većinski stav da je položaj žena koje se bave novinarstvom u Crnoj Gori veoma nepovoljan.

"Četiri od pet građana, 81 odsto, vjeruje da su novinarke česta meta napada, prijetnji, uvreda i uznemiravanja", navodi se u analizi.

Istraživanje je urađeno u okviru inicijative "Snažni – mediji bez mržnje i dezinformacija", koju uz podršku Evropske unije sprovodi Mreža za profesionalizaciju medija u Jugoistočnoj Evropi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније