Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 04. 2021. 10:29 >> 10:41
27

MITROPOLIT CPC

Ugovor sa SPC nagovještava propast CG

Najavljeno potpisivanje Temeljnoga ugovora Vlade sa SPC zlokobna je ideja koja nagovještava propast zemlje, kaže mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Pozvao je sve vjerujuće ljude i sve građane da se, kako kaže, odupru tom zlu.

Aktuelna Vlada, kako ističe Mihailo, nastavlja tradiciju dinastije Karađorđevića, koja je 1918. godine zatirala i Crnu Goru i crnogorsko ime, srušila Njegoševu kapelu na Lovćenu i ukinula Crnogorsku crkvu, priznatu od svih pravoslavnih crkava, uključujući i Srpsku.

„Odriče joj pravo da bude domicilana crkva i progoni i nju i njeno svještenstvo. Najavljuje potpisivanje Temeljnoga ugovora sa beogradskom Svetosavskom crkvom koja je u Bosni raspirivala međuvjersku i međunacionalnu mržnju i bodrila zločince da nasrću na sve ljudsko. Bila je i direktni saučesnik u srebrničkom zločinu. Njoj, koja je u Crnu Goru došla na srpskim bajonetima 1918. godine, namjerava da prepušti sve crkve i manastire naših predaka da u njima raspiruje mržnju na Crnogorce i sve druge i drugačije u Crnoj Gori”, ističe Mihailo, u izjavi za medije.

To je, kako navodi, zlokobna ideja koja nagovještava propast zemlje, po cijeni koju će utvrđivati istoričari u budućnosti.

„Pozivam vjerujuće ljude i sve građane da se odupremo tom zlu, prije nego nas zlo zadesi”, poručio je mitropolit CPC.

Kaže da se negiranjem istorijske činjenice da se u Srebrenici dogodio genocid dovodi u pitanje osnovna ljudska osobina - ljudskost.

„Mi smo pohodili Srebrnicu 1995. godine da se poklonimo sjenima nevinih žrtava, i pohodićemo dok smo živi. Ona je živi spomenik nevino stradalim mučenicima, koji prenosi poruku da je zlo među nama, i da ne smijemo dozvoliti novu Srebrnicu. Svaki onaj koji poriče taj zločin je zločinac, pa ma ko on bio - građanin, ministar, predsjednik Vlade, vladika ili patrijarh”, navodi mitropolit Mihailo.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније