Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 02. 2021. 10:38 >> 11:28
12

ERAKOVIĆ TVRDI

Vakcine se mogu odobriti za dan

Potpredsjednik DPS-a i poslanik u Skupštini Crne Gore Jevto Eraković kazao je da je bio dovoljan samo jedan dan da se odobri donacija vakcina za Crnu Goru. On je kazao da bi do danas bi 2500 najugroženijih već primali drugu dozu, da je Ministarstvo prihvatilo donaciju i pozvao vlast da prekinu sa opasnim političkim igrama koje vrijeđaju zdrav razum građana.

On kaže da je jasno da Vlada od početka zna za proceduru da se odobri vakcina, ali su za izvršnu vlast, politički motivi nažalost važniji od zdravlja građana Crne Gore.

“Da nije tako, danas bi 2500 najugroženijih primali već drugu dozu, a u narednim danima bi se taj broj popeo čak na 75000 građana. To naravno znači da bi mnogi ljudski životi, koji su u međuvremenu izgubljeni, bili spašeni, i da bi veliki broj izbjegao zarazu kovid 19”, navodi se u saopštenju.

Apelovao je na Ministarstvo zdravlja i na Vladu da prekinu sa opasnim političkim igrama koje vrijeđaju zdrav razum građana, i da prihvate ponuđene donacije od donatora koji su i do sada u više navrata pomogli zdravstveni sistem Crne Gore, i učestvovali u drugim humanitarnim akcijama.

“Podsjetiću da je Petros Statis obezbijedio u najvažnijem trenutku veliku količinu lične zaštitne opreme za sve medicinske radnike u našoj državi, a nešto kasnije Oleg Deripaska donirao dvije PCR laboratorije za koje ovoj Vladi nije bilo prepreka da ih primi i stavi u funkciju”, kazao je Eraković.

On objašnjava da, kad su u pitanju vakcine koje ne dolaze iz članica Evropske unije (vakcina prozvođača Sinofarm i vakcina Sputnjik V), proces dobijanja saglasnosti za njihov uvoz može trajati samo jedan dan, u skladu s članom 5 Zakona o ljekovima i odlukom Vlade.

“Tako je urađeno i prije par dana kad je crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CINMED) nakon odluke Vlade, izdao za jedan dan saglasnost za uvoz ruske vakcine Sputnjik V”, kazao je Eraković.

On je objasnio proceduru za uvoz vakcine Sinofarm ili Sputnjik V:

“Korak 1: Donator objavljuje da želi rezervisati i platiti vakcine koje treba da preuzme Crna Gora. (Podsjećam da je javnost u potpunosti informisana o namjerama pomenute dvojice donatora da obezbijede za Crnu Goru 150 000 vakcina.)

Korak 2: Ministarstvo zdravlja ili Vlada preuzimaju komunikaciju s  proizvođačem ili vlasnikom vakcina.

Korak 3: Proizvođač dostavlja dokaz o autentičnosti rezervisanih i plaćenih vakcina.

Korak 4: Vlada Crne Gore donosi odluku o potrebi uvoza vakcina.

Korak 5: Institut za ljekove i medicinska sredstva izdaje hitnu saglasnost za uvoz.

Korak 6: Vlada u komunikaciji s vlasnikom vakcina ili proizvođačem obezbjeđuje transport do Crne Gore”, naveo je Eraković.

Naglašava da se koraci 2-5 mogu završiti u jednom danu, što potvrđuje nedavni slučaj iz crnogorske prakse – saglasnost za uvoz kupljenih Sputnjik V vakcina.

“Na osnovu svega navedenog, jasno je da je bio dovoljan samo jedan dan da se odobri donacija vakcina za Crnu Goru. Izgubljeno je nažalost veliko vrijeme, gotovo mjesec dana. Po ko zna koji put čujemo da vakcine stižu, samo se ne zna kad. Sigurno je da će jednom stići, ali ako se nastavi neodgovorno ponašanje Vlade, imaćemo nove gubitke ljudskih života i rast broja zaraženih, dalje narušavanje ugleda zemlje na međunarodnom planu, fatalne ekonomske posljedice i još jednu izgubljenu turističku sezonu”, naveo je on.

Apeluje na sve političke partije, strukovne organizacije, zaštitnika ljudskih prava, na nevladine organizacije i medije da izvrše pritisak i traže od Vlade da hitno stupi u kontakt s donatorima kako bi se i u Crnoj Gori što prije otpočelo s vakcinacijom stanovništva.

“Nadamo se da će Ministarstvo zdravlja i Vlada na kraju pokazati da im je zdravlje ljudi i spašavanje ljudskih života važnije od ministarskih fotelja i političkih funkcija”, zaključila je ona.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније