Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aide Rastoder [ TVCG ]

22. 01. 2021. 20:16   >>  20:54 2

NEOPHODAN DIJALOG

"Štrajk prosvjetara legitimno pravo"

Za nekadašnjeg pomoćnika ministra prosvjete, Radovana Damjanovića, sporan je način na koji se predsjednik Vlade obraćao direktorima škola. Ističe da je štrajk ustavno pravo svakog građanina, pa tako i prosvjetnih radnika.

"Ne mogu vjerovati da danas u 21. vijeku u demokratskoj zemlji može predsjednik Vlade na ovakav necivilizovan način da se obraća prosvjetnim radnicima i da im prijeti. Vjerujem da je tu bilo dosta ljudi koji su slušali i odćutali, ali me čudi da uopšte nikakve reakcije nije bilo od direktora škola koji su tu bili, ili mozda nije bilo dopušteno da mogu da govore", kazao je Damjanović za TVCG.

Premijer je kazao i da je štrajk legitimno pravo, ali da ne može ispunjavati odluke prethodnog ministra, a odnose se na povećanjebroja zaposlenih i placanja prekovremenog rada u uslovima epidemije.

Damjanović podsjeća da je štrajk ustavno pravo svakog građanina, pa tako i prosvjetnih radnika, a ograničavanjem tog prava se, kaže, urušava profesija, koja je stub države.

"Ja mogu da kažem i ovo da sam bio u jednom periodu na jednom značajnom odgovornom mjestu u prosvjeti, kada je bio jedan štrajk prosvjetnih radnika koji je trajao danima i mjesecima, ali mogu da kažem da je tada i Ministarstvo i Vlada veoma oprezno isa prosvjetarima i štrajkačkim odborima, vodilo danima, a radilo se o povecanju plata da bi se na kraju došlo do sporazuma i da je štrajk obustavljen", ističe Damjanović.

Direktorica danilovgradske Gimnazije "Petar I Petrović Njegoš", Nataša Latković, poručila je premijeru Zdravku Krivokapiću da ubuduće uvaži sagovornike koje je pozvao na razgovor, te da ih ne stavlja u kontekst optuženika, obraćajući im se povišenim i prijetećim tonom. Pravo na štrajk je, kako je navela Latković, legitimno pravo svakog radnika i nije u redu da ih nazivate ucjenjivačima zbog toga  >>> 

Prosvjetni radnici su saglasni da obrazovni sistem opterećuju brojni problemi i da samo dijalog stvara nove ideje za poboljšanje nastave u školskoj godini, pogotovo uslovima epidemije koronavirusa.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније