Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 12. 2020. 12:30 >> 12:41
7

ZBOG “TELESKOPIJE”

Demokrate traže smjene u RTCG

Demokrate Crne Gore pozvale su generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore Božidara Šundića, da odmah smijeni kompletan rukovodni kadar, a da nakon toga, kako kažu, i sam podnese ostavku. 

“Menadžment i uredništvo Radio-televizije Crne Gore obmanuli su američku ambasadu, Savjet Radio-televizije i sveukupnu crnogorsku javnost da nemaju odgovornost za postupak novinarke Tamare Nikčević. Naime, i generalni direktor, i uredništvo Radio-televizije Crne Gore, znali su za sadržaj emisije Teleskopija i prije njenog emitovanja, a za šta postoje nepobitni materijalni dokazi”, poručuju Demokrate.

Navode da je prvi dokaz tome činjenica da je emisija Teleskopija snimljena osam sati prije emitovanja.

“To se ja jasno vidljivo na rasporedu snimanja u Velikom studiju Radio-televizije Crne Gore na kojem je naznačeno da je emisija snimljena u 12 časova poslije podne tog dana.  Iz navedenog, dakle, nedvosmisleno proizilazi da emisija nije išla uživo, što u potpunosti razobličava neistinite tvrdnje menadžmenta i uredništva Javnog servisa da se sadžaj emisije i postupanje novinarke Nikčević nije moglo iskontrolisati”, poručuju Demokrate. 

Činjenica da je Televizija Crne Gore, u Dnevniku, u utorak veče, emitovala insert iz sporne emisije, kako kažu, jasno ukazuje da je uredništvo pregledalo sadržaj emisije i znalo za sve što su izgovorili novinarka Nikčević i njen gost.

“Kako bi drugačije Televizija Crne Gore izdvojila izjavu za emitovanje, a da prethodno nije pregledala sadržaj emisije “Teleskopija”? Napamet? Pa naravno da ne. Dakle, urednički tim Radio-televizije Crne Gore je pokazao i dokazao da, iako je očigledno da su sve znali, nije uradio ništa da spriječi brutalne optužbe na račun američke ambasadorke, gospođe Rajnke, a samim tim i na račun Sjedinjenih Američkih Država. Njihova besprizornost se upravo ogleda u lažnom ograđivanju od sadržaja za koji su znali i koji su mogli da spriječe da ode u etar. I ne samo to, mogli su i morali da zabrane emitovanje pomenute emisije, a ne da, po ko zna koji put, pokušaju prevariti građane i strane diplomate”, poručuju Demokrate.

Ne osporavajući pravo i obavezu novinara, kao i njegovu slobodu da pita, iz vizure same profesije, naglašavaju da se pitanje i konstatacija one vrste, o bilo kome, “ne smiju izgovoriti, a da se pomenuta strana, u ovom slučaju američka ambasada i ambasadorka, ne pitaju da li je informacija istinita ili nije”.

”Sve navedeno obavezuje generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore, gospodina Božidara Šundića, da odmah smijeni kompletan rukovodni kadar, a da nakon toga i sam podnese ostavku.  Ukoliko to ne učini on, obaveza Savjeta Radio-televizije je da smijeni Šundića, budući da je pravnom regulativom definisano da generalni direktor može biti smijenjen ukoliko nanese štetu Radio-televiziji Crne Gore”, stoji u saopštenju Demokrata.

Zahtijevaju i ostavke i članova Savjeta Radio-televizije.

“Premda su, na neki način, dopustili da ovakva šteta nastane, budući da su, dokaze odgovornosti Šundića i menadžmenta Televizije Crne Gore, koje prezentujemo javnosti, bili dužni da sami prikupe i prema istima da postupaju. Važno je ukazati na to da je, pored brojnih domaćih skandala, poput emitovanja Tompsonovih izvedbi, te cijelog spiska gaženja profesije i odgovornosti, sada izazvan međunarodni skandal kojim je narušen ne samo ugled Javnog servisa, već i države Crne Gore”, poručuju Demokrate i pozivaju američku ambasadu da uzme u razmatranje dokaze koje su iznijeli.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније