Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

03. 12. 2020. 07:29 >> 07:28

OBAVEZNE ZIMSKE GUME

Kvalitetna guma glavu čuva

Uskladu sa novom odlukom Zakona o bezbjednosti o saobraćaju na putevima, od 15. novembra do 1. aprila građani su obavezni da na svojim motornim vozilima imaju zimske pneumatike.

Neki su, ipak, na neki način privilegovani – tako recimo Podgoričani tokom zimske sezone ne moraju imati zimske gume ni prilikom vožnje u užem gradskom jezgru i na lokalnim, seoskim i pristupnim putevima.

Međutim, ukoliko izađu na bilo koji magistralni put (osim magistrale prema Baru, kroz tunel Sozina), obavezni su da na svim točkovima imaju zimske pneumatike. Uprkos novoj odluci Zakona, rigoroznim kaznama i, prije svega, ličnoj bezbjednosti, većina građana i dalje ne ugrađuje sve četiri zimske gume, iako redovno voze magistralnim putevima van grada.

Neki ugrađuju dvije nove zimske gume na pogonskim točkovima, nadajući se da će se na taj način nekako "provući" u slučaju kontrole saobraćajne policije. Ima onih koji uzimaju protektirane (polovne) gume na pogonskim točkovima, dok odgovorniji i oni koji vode računa o bezbjednosti u saobraćaju ugrađuju sve četiri zimske gume.

Propisi
Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima (član 132) propisano je da je za vrijeme zimskih uslova, od 15. novembra do 1. aprila, na putu obavezna upotreba zimske opreme za vozila koja učestvuju u saobraćaju.

Zimski uslovi, pojašnjavaju iz Uprave policije, podrazumijevaju postojanje snijega, leda ili poledice na putu. Ukoliko se vozač kreće putem ili dionicom puta koja nije obuhvaćena Naredbom, a na kolovozu nijesu zimsku uslovi, na vozilu ne moraju biti zimski pneumatici.

"Minimalna dubina šare na gazećoj površini pneumatika koji se koriste u zimskim uslovima je četiri milimetra", navode iz policije.

Za pojedine vrste i kategorije vozila na određenom putu ili dijelu puta, u određeno vrijeme, obaveza upotrebe pneumatika za zimsku upotrebu može se utvrditi bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi. Navodeći da Zakon propisuje da je upotreba sva četiri zimska pneumatika obavezna na svim putevima u Crnoj Gori na kojima su zimski uslovi, iz Uprave policije pojašnjavaju da Naredba (objavljena u Službenom listu 14. novembra) propisuje putne pravce na kojima je obavezna upotreba zimskih pneumatika i kada ne vladaju zimski uslovi.

"To su svi magistralni putevi, osim Jadranske magistrale i magistralnog puta Podgorica – Bar kroz Sozinu", navode iz policije, uz napomenu da se na određenoj teritoriji puta gdje ne postoje zimski uslovi, a koja nije obuhvaćen naredbom, primjenjuju odredbe pravilnika.

Ukoliko na lokalnim putevima i u gradskom jezgru na teritoriji Podgorice nijesu zimski uslovi (poledica, led, snijeg) Podgoričani mogu voziti i na ljetnjim gumama.

"Međutim, na magistralnim putevima koji su takođe na teritoriji Glavnog grada Podgorice (prema Kolašinu, Cetinju i Nikšiću) svi učesnici u saobraćaju, bez obzira jesu li iz Podgorice, moraju na vozilu imati zimske pneumatike na svim točkovima, bez obzira kakvi su uslovi na putu. Na ostalim putevima koji nijesu navedeni u naredbi, a to su lokalni, seoski, pristupni putevi, ne moraju da koriste zimske pneumatike", objašnjavaju iz policije.

Dakle, gdje god Podgoričani krenu magistralnim putem (osim magistrale prema Baru, kroz Sozinu) moraju imati sve četiri zimske gume, bez obzira na uslove na putu.

Upotreba zimskih pneumatika na sva četiri točka obavezna je kada su na putu zimski uslovi, bez obzira da li je u pitanju gradsko jezgro ili lokalni put.

"To važi za sve puteve, bez obzira da li je u pitanju Podgorica ili neki grad sa Primorja. Ako padne snijeg ili ima poledice, leda ili snijega na putu, tj. ako su zimski uslovi, na bilo kojoj dionici puta obavezna je upotreba zimskih pneumatika", naglašavaju iz policije.

U članu 320 Zakona u saobraćaju propisano je da će se novčanom kaznom u iznosu od 120 do 400 eura kazniti vozač koji u periodu od 15. novembra do 1. aprila, učestvuje u saobraćaju u vozilu čija je dubina šara na gazećoj površini pneumatika manja od četiri milimetra.

U članu 322 je propisano da će se novčanom kaznom u iznosu od 80 do 250 eura kazniti vozač koji, učestvuje u saobraćaju na putu vozilom koje nema zimsku opremu, a na snazi je naredba.

Korisnici
Ratka Dobrović, uprkos izmjeni Zakona o saobraćaju, na automobilu ni ove sezone nema sve četiri zimske gume, nego dvije na pogonskim točkovima.

"Kupila sam dvije ljetnje gume za zadnje točkove. Na prednjim, pogonskim, su zimske. Uglavnom vozim po Podgorici. Odemo ponekad i do Žabljaka ili Primorja. Upoznata sam da su po novom Zakonu potrebne sve četiri zimske gume za vožnju u zimskim uslovima, ali pokušaću dok mogu da se prošvercujem i sa dvije zimske", kazala je Dobrović.

Danilo Đurović kaže da već godinama u zimskim uslovima koristi zimske pneumatike na svim točkovima.

"Bez obzira što su po Zakonu do ove godne mogle da se koriste zimske gume samo na pogonskim točkovima, ja sam ih stavljao na sva četiri, jer ako krenem negdje gdje ima snijega ili poledice, sigurniji sam kad imam na automobilu sve četiri zimske gume. Prije petnaestak dana je stupila na snagu ova naredba ali evo, čim je malo zahladilo došao sam da ljetnje gume zamijenim zimskim", kazao je Đurović.

Marko Jagustin kaže da je na pogonske točkove svog automobila prošle godine ugradio protektirane (polovne) zimske pneumatike i da ga i dalje dobro služe.

"Jeftinije su od novih nekih 25 odsto. Što se tiče kvaliteta, makar za uslove u Podgorici, ne vidim neku razliku u odnosu na nove. Vozim na njima već godinu. Nijesam ih ljetos mijenjao. Još uvijek su dobre. Registrovao sam auto prije 15 dana, šara je bila zadovoljavajuća. Nadam se da će trajati minimum još jednu godinu", kazao je Jagustin.

Preporuke
U jednom auto-centru cijene zimskih guma su od 35,41 do 45,55 eura (175/70 R13), od 35,87 do 72,44 eura (175/65 R14), od 43,54 do 76,52 (195/65 R15), od 50,95 do 107,73 (205/55 R16) i od 58 do 150 eura (225/45 R17). Navodeći da trajanje gume zavisi od dužine i načina vožnje, iz ove auto-kuće kažu da im je prosječni vijek četiri godine, ukoliko se ljeti koriste drugi pneumatici.

"Naša preporuka je da građani kupe nove gume. Nije u pitanju marketinški potez, jer protektirane gume nijesu bezbjedne i mnogo brže se troše od novih", poručuju.

Napominju da građani prilikom zamjene zimskih pneumatika, u njihovoj centrali u Tuzima mogu na čuvanje ostaviti zamjenske gume do naredne sezone u tzv. hortelu za gume. Cijena za četiri pneumatika je 7,5 eura. Od zimskih pneumatika sa povoljnijom cijenom izdvajaju Tigar, Hifly, Lassa.

"To su gume koje su cjenovno veoma pristupačne, a dobrog kvaliteta", poručuju iz auto-centra uz napomenu da nikako ne preporučuju vožnju na ljetnjim gumama u zimskoj sezoni.

Pored zamjene guma, podsjećaju, u ovom periodu važno je provjeriti antifriz, metlice brisača i akumulator.

Teretna vozila
Za vozila kategorije M2, M3, N2 i N3 (lake i teške autobuse, srednja i teška teretna vozila) obavezni dio zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu. Na vozilima se ne smiju postavljati pneumatici sa klinovima.

"Zakonom je propisano da će se novčanom kaznom od 2.000 do 6.000 eura kazniti za prekršaj pravno lice koje naredi ili dozvoli da u periodu od 15. novembra do 1. aprila u saobraćaju za vrijeme zimskih uslova učestvuje vozilo kategorije M i N koje na svim točkovima nema pneumatike za zimsku upotrebu ili koje ne ispunjava i druge uslove u pogledu zimske opreme. Za taj prekršaj kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 300 do 800 eura, a preduzetnik novčanom kaznom od 1.200 do 3.000 eura", navode iz Uprave policije.

Novčanom kaznom od 1.000 do 2.000 eura, upozoravaju oni, kazniće se za prekršaj pravno lice koje naredi ili dozvoli da u periodu od 15. novembra do 1. aprila u saobraćaju učestvuje vozilo čija je dubina šara na gazećoj površini pneumatika manja od četiri milimetra, odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 150 do 500 eura, a preduzetnik novčanom kaznom od 600 do 2.000 eura.

"Novčanom kaznom od 500 do 2.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice koje naredi ili dozvoli da njegovo vozilo, u vrijeme važenja naredbe, učestvuje u saobraćaju bez pneumatika za zimsku upotrebu. Za prekršaj iz ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 300 do 600 eura, a preduzetnik novčanom kaznom od 300 do 1.500 eura. Kaznom u iznosu od 300 do 1.000 eura ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se vozač koji u periodu od 15. novembra do 1. aprila, za vrijeme zimskih uslova, u saobraćaju učestvuje vozilom kategorije M i N koje na svim točkovima nema pneumatike za zimsku upotrebu ili koje ne ispunjava druge uslove u pogledu zimske opreme", poručuju iz Uprave policije.

Zimska oprema
Iz Uprave policije poručuju da će Saobraćajna policija pojačano kontrolisati da li vozila posjeduju obaveznu zimsku opremu. Razlog za to je promjena meteoroloških uslova i pad temperature, zbog čega su uslovi na putevima zimski.

Oni su apelovali na sve učesnike u saobraćaju da, pored obaveze poštovanja Zakona upotrebom zimske opreme na vozilima, doprinesu svojoj, bezbjednosti saputnika i ostalih učenika u saobraćaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније