Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Č.J. [ N1 ]

08. 12. 2021. 09:38   >>  09:39 1

RIZIK

Zašto nije dobro kupovati polovne zimske gume?

Svake godine veliki broj vozača odluči da kupi polovne zimske gume. Jedini razlog zbog kojeg se odlučuju na ovakav korak jeste početna ušteda novca. Međutim, ovakva kupovina često može biti vrlo rizična, ali čak i neisplativa.

Zašto je važno da biramo nove zimske gume
Gume su jedini dio na čitavom vozilu sa kojim ostvarujemo kontakt sa podlogom. Upravo zato su i najvažnije za bezbjednost. Ako su gume loše, nećemo zakočiti na vrijeme ili ćemo proklizati u krivini. Vožnja sa lošim gumama je rizična koliko god vozili oprezno. Zato na dijelu od koga nam život zavisi ne treba štedjeti, a evo konkretno i zašto ne treba kupovati polovne zimske gume.

Pri kupovini polovnih guma prosječan kupac evenutlano gleda dubinu šare i samo na osnovu toga odlučuje da li će ih kupiti, jer po tome računa koliko će dugo moći da je vozi. Što je šara dublja, duže ćemo takvu gumu koristiti. Manji broj kupaca pored šare pogleda i opšte stanje gume, gdje se trude da im ne promakne kakvo vidno oštećenje.

Međutim, opasnost se zapravo krije u oštećenjima gume koja često nijesu vidljiva golim okom. Riječ je o pukotinama u strukturi gume, pa i mikropukotnima do kojih dolazi ukoliko je prethodni vlasnik, primjera radi, naglo prelazio preko ivičnjaka, upadao u udarne rupe i tome slično. Složićete da su ove situacije zapravo vrlo česte, a one mogu da naprave brojna oštećenja koja kasnije tokom upotrebe mogu da uzrokuju pucanje gume.

Osim ovih oštećenja koja se često ne vide golim okom, tu su i ona koja su nastala ako prethodni vlasnik nije vodio računa o propisanom pritisku. To znači da je takva guma vrlo često pohabana po gazećem sloju – ako je pritisak bio niži, guma se više istrošila po njenim ivicama, a ako je bio viši, pohabana je po sredini. U oba slučaja kočenje i stabilnost sa takvom gumom su ugroženi.

Polovne zimske gume mogu biti oštećene
Prema istraživanjima koje je sproveo britanski nezavisni institut za bezbjednost saobraćaja ustanovljeno je da se na tržištu polovnih guma, dakle u prodaji, nalazi čak 40% ozbiljno oštećenih pneumatika.

Osim ovih navoda, vozači ne treba da zaborave činjenicu da je takve gume neko skinuo sa svog vozila sa razlogom, i da su dovoljno dobre da ih svakako ne bi otpisao.

Izuzetno mali broj ljudi mijenja gotovo nove gume nekim boljim, a broj polovnih guma na tržištu je ogroman. To jasno govori da je većina takvih guma zapravo skinuta sa vozila zbog debelog razloga.

I na kraju, ako ste imali sreće i pronašli polovnu gumu bez oštećenja, ona je svakako donekle istrošena pa će vrijeme za kupovinu novih doći mnogo ranije nego da ste u startu birali nove gume.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније