Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 12. 2020. 06:41   >>  06:43

CAZAS

Lani još 26 HIV pozitivnih, četiri osobe preminule

Svjetski je dan borbe protiv HIV/AIDS-a". U 2019. godini u Crnoj Gori registrovano je 26 novih HIV/AIDS slučajeva, kao i četiri smrtna slučaja od posljedica AIDS-a, saopšteno je iz NVO Cazas.

Kažu da je tokom 2019. godine više od 12 miliona ljudi čekalo na HIV tretman, dok je 1,7 miliona inficirano HIV-om tokom 2019 jer nijesu imali pristup osnovnim servisima.

“Iz UNAIDS-a upozoravaju da COVID19 pandemija prijeti da ugrozi napredak koji je napravljen u svijetu posljednjih 20 godina i naglašavaju da, kao i svaka epidemija, ova dodatno produbljuje nejednakosti koje već postoje u društvu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, od kada je zabilježen prvi slučaj HIV-a 1989. godine do kraja 2019. godine, u Crnoj Gori je registrovano ukupno 303 slučaja virusa. Od početka epidemije do kraja 2019. ukupno 60 osoba je umrlo od posljedica AIDS-a”, dodaju u saopštenju.

Globalna kampanja, „Globalna solidarnost, podijeljena odgovornost“ ukazuje na povezanost zdravlja sa ključnim oblastima kao što su ljudska prava, rodna ravnopravnost, socijalna i ekonomska zaštita i privredni razvoj.

“Samo uz multisektorski pristup može se očekivati efikasno postizanje zadatih ciljeva na globalnom i nacionalnom nivou. Po prvi put, ovaj dan se u svijetu obilježava kao nijedan prije toga – u doba globalne pandemije uz brojne razlike i izazove koji su značajno usporili efikasnost javno zdravstvenih odgovora na HIV u svijetu. Sada je više nego ikada važno da prevencija, liječenje i podrška u odnosu na HIV/AIDS ostane u vrhu javno zdravstvenih prioriteta kako bi se održala niska stopa obolijevanja i efikasna kontrola nad epidemijom HIV/AIDS-a”, pojašnjavaju u saopštenju.

Crna Gora se sa epidemijom HIV-a u Crnoj Gori suočava od 1989. godine, dok je na globalnom nivou ova epidemija aktivna od 1983. godine.

To je epidemija koja traje jako dugo i uz postojanje preventivnih servisa i jasnog opredjeljenja države i svijeta da se bori protiv ove epidemije, u Crnoj Gori se uspješno održava niska stopa obolijevanja, podsjećaju iz Cazasa-a.

Ipak, to se, kako dodaju, može lako promijeniti ukoliko preventivni programi ne budu održivi i efikasni, ukoliko ne budu radili kontinuirano, na kvalitetnom nivou uz najveće standarde.

“U državama u kojima je makar nakratko prekinut rad servisa bilježio se značajan porast obolijevanja od HIV-a. Studije UNAIDS-a govore da ukoliko se rad preventivnih servisa smanji, ili u potpunosti ukine na period od šest mjeseci, može se kao posljedica očekivati više stotina smrti u svijetu koje su prouzrokovane HIV-om. U mnogim zemljama svijeta, upravo se ovo i dogodilo usljed COVID-a”, dodaju iz CAZAS-a.

Niske stope testiranja na HIV

Kako dodaju, procjene su da je broj slučajeva u Crnoj Gori veći zbog niske stope testiranja na HIV kao i niske kulture upotrebe kondoma i to samo ukazuje na potrebu da povećaju aktivnosti u oblasti prevencije, promocije upotrebe kondoma i testiranja.

“U momentu kada je terapijski odgovor na HIV dobar i kada znamo da osoba koja na vrijeme uđe u proces liječenja, može imati dug, kvalitetan i produktivan život i zdravo potomstvo – nedopustivo je da imamo tako nisku stopu testiranja. Moramo testiranje približiti građanima a naročito ranjivim grupama kroz uvođenje testiranja u zajednici”, saopšteno je iz Cazasa.

Godinu je prošlo od kada su se Podgorica, Bar i Bijelo Polje pridružili gradovima brzog odgovora na HIV potpisivanjem Pariske deklaracije.

“Za tih godinu Glavni grad je strateškim politikama već prepoznao svoje obaveze, a nadamo se da će uskoro Bar i Bijelo Polje slijediti ovaj primjer. Uključenost lokalne zajednice u odgovor na HIV je važna naročito u momentu kada živimo u društvu sa veoma izraženom stigmom i diskriminacijom i rodnim nejednakostima”, ističu iz te NVO.

Povodom 1. decembra CAZAS će svoje aktivnosti prilagoditi trenutnoj situaciji pa će ih sprovoditi onlajn kroz promociju prve platforme za samoprocjenu rizika u odnosu na HIV – „Zdraviša“, kao i kroz sprovođenje online aktivnosti, edukacija, savjetovanja i distribuciju edukativnog materijala.

“Platforma je dostupna na portalu www.zdravlje.co.me i potpuno je besplatna i anonimna. Kampanja povodom 1. decembra sprovodi se uz podršku Glavnog grada”, zaključeno je iz NVO Cazas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније