Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 11. 2020. 08:06 >> 10:46
3

U PODGORICI

Račun za vodu u prosjeku veći za 1,45 eura

Računi za vodu u Glavnom gradu trebalo bi u narednoj godini da budu veći u prosjeku za euro i 45 centi, kazao je izvršni direktor podgoričkog Vodovoda Filip Makrid. On je Jutarnjem programu TVCG naveo i da najveće povećanje računa mogu očekivati građani koji žive u zgradama.

“Najveći teret će podnijeti potrošači koji žive u stambenim zgradama, odnosno potrošači koji su priključeni na sistem fekalnih kanalizacija, a imamo oko 97% do 98% priključenosti zgrada na sistem fekalnih kanalizacija. Tu je sigurno da ćemo imati povećanje od 18 do 20 odsto u zavisnosti od visine računa”, naveo je Makrid.

Dodaje da se neki potrošači mogu nadati i manjim računima za vodu.

“Prema analizama koje smo radili ako računi budu ispod prosjeka oni će biti malo veći, ako budu iznad prosjeka oni će biti čak i manji u odnosu na prethodnu cijenu”, naveo je Makrid.

Podsjetio je da su gubici na mreži od 48 do 50 odsto i da je to, kako je kazao veliki procenat. On je saopštio i da je naplata računa za vodu u Podgorici oko 90%.

Podsjetimo u opštinama Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Šavnik, Berane, Mojkovac, Plav, Plužine, Pljevlja, Tivat i Ulcinj u narednoj godini planirano je da za građanima budu uvećani računi za vodu i kanalizaciju, a da pojeftine u Herceg Novom i Kotoru.

To je predlog cjenovnika opštinskih preduzeća na koje je Regulatorna agencija za energetiku (RAE) dala saglasnost, a što treba u konačnom da potvrde opštine.

Rukovoditeljka Službe za regulisane komunalne djelatnosti iz Regulatorne agencije za energetiku Crne Gore Milica Petrović navela je da su cijene vode za privredu bile dosta veće u odnosu za građane, u nekim opštinama i do četiri puta.

“Prvi razlog povećanja cijene za građane je to što u prvoj regulatornoj godini dolazi do izjednačavanja cijene za fizička i pravna lica, a u skladu sa zakonom o komunalnoj djelatnosti”, navela je Petrović.

Kako pojašnjava. trenutna cijena nije opravdavala sve troškove pa su pojedini troškovi pokrivani iz budžeta opština.

“Zbog toga sada dolazi do poskupljenja vode za građane” i dodala da Petrović i podsjetila da je regulacija počela u vremenu kada nije bilo korone i krize.

Navela je da će u Opštinama Pljevlja, Rožaje, Tivat i Kotor, cijene vode biti niže nego što je Agencija propisala.

Pored toga, kako ističe, Opštine Kotor i Tivat su odlučile da oslobode građane u 2021. plaćanja prečićavanja otpadnih voda.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније