Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 11. 2020. 19:54 >> 19:54

PROBLEMI RODITELJA

Za godinu Kolašin dobija još jednog pedijatra

Kolašinski Dom zdravlja je sredinom marta napustio pedijatar koji je dugi niz godina liječio najmlađe pacijente u tom gradu. Milka Šćepanović majka dva dječaka, od kojih jedan ima autizam, kaže da se dešava da joj se djeca razbole i da nema pedijatra svakoga dana u kolašinskoj ambulanti već dva do tri puta sedmično dolazi pedijatar iz susjedog Mojkovca. U menadžmentu kolašinskog Doma zdravlja svjesni su problema, trude se kažu da ga riješe, ali će trajno rješenje biti moguće tek za godimu kada bi trebalo da stigne doktorica koja je na specijelizaciji iz te oblasti.

Milka Šćepanović, koja u Kolašinu živi nešto više od godinu, kaže da nije zadovoljna stanjem na pedijatrijskom odjeljenju kolašinskog Doma zdravlja.

Objašnjava da je njeno nezadovojstvo kulminiralo prije mjesec kada je njen mlađi sin imao zdrastveni problem.

“Sreća pa se desilo da je bio utorak kada dolazi doktor iz Mojkovca i poveli smo našeg sina kod doktora. Nijesam bila zadovoljna, ni tretmanom, ni pregledom, međutim kad već nemamo gdje onda smo ostavili to tako. Dobio je terapiju koja nije baš dobro djelovala”, navela je Šćepanović.

Ona kaže da je dijete ozdravilo uz veliko zalaganje nje i njenog supruga, dodaje da je razočarana što u Kolašinu koji je turistički centar, djeca imaju pedijatra samo povremeno, ističe i to da djeca ne biraju kad će da se razbole.

„Moramo malo misliti na najmlađu populaciju ovog grada nije ih malo ima ih dosta, prije svega na tu ranjivu kategoriju djece, a to su djeca sa posebnim potrebama, mališani i bebe. Trudna sam, sjutra očekujem treće dijete i vjerujte da se pitam ako pedijatar ne dođe da li je opstanak u ovom gradu moguć. Ovdje nema ni kovid ambulante dječija koliko ja znam, nema ni stomatologa za djecu, a ni privatnih ljekara”, upozorava Šćepanović.

Direktorica Kolašinskog Doma zdravlja Jelena Zindović kaže da trenutno imaju stalno zaposlenog pedijatra koji zdrastvene usluge u Domu zdravlja Kolašin pruža 20 godina, međutim on je na odmoru koji je morao da uzme zbog opravdanih privatnih razloga.

Drugi pedijatar dolazi iz mojkovačkog Doma zdravlja.

„On ordinira ponedeljkom, srijedom i petkom po četiri sata i zbog epidemiološke situacije ordnira i subotom, zavisno od broja pacijenata. Vrše se preventivni pregledi, vakcinacija i ultrazvuk kukova i sve ono što nalažu protokoli za liječenje djece”, kaže za TVCG dr Jelena Zindović, diretorica Doma zdravlja Kolašin.

Zindović kaže da kolašinski Dom zdravlja ima ljekara na trećoj godini specijalizacije baš iz oblasti pedijatrije.
Dolazak tog ljekara će umnogome olakšati i roditeljima, ali i upravi Doma zdravlja.

Ona dodaje da je tražena saglasnost od Ministarstva zdravlja, gdje se zahtijeva izmjena statuta i uvođenje Centara za mentalno zdravlje.

„To znači da uključuje logopeda, dječjeg psihologa i defektologa, gdje će se na osnovu toga vršiti pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta. Ja sam ljekar koji misli o djeci i dječijem uzrastu, ali i potrebama roditelja djece sa posebnim potrebama“, navela je Zindović.

Zindović zaključuje da će se dok se ne nađe trajno rješenje potruditi da dobije još jednog pedijatra iz Instituta za bolesti djece, koji bi ordinirao danima kada nema pedijatra u Kolašinu i na taj način bi bar malo rasteretili zabrinute i trenutno, s razlogom, nezadovoljne roditelje.

Dragana Šćepanović Vlahović, Video reporter TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније