Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 11. 2020. 08:18 >> 08:19
11

PEN I FCJK

Institucije da zaustave uništavanje kulturnih dobara

Pen centar i Fakultet za crnogorski jezik I književnost pozvali su Upravu za zaštitu kulturnih dobara, Centar za konzervaciju i arheologiju, Ministarstvo kulture i Vladu Crne Gore da preduzmu neophodne aktivnosti kako u pogledu utvrđivanja odgovornosti za uništenje groba mitropolita Arsenija Plamenca, tako i u cilju utvrđivanja ko je, kako su kazali, neovlašćenoj osobi dozvolio učešće u arheološkim istraživanjima i o kakvom je idejnom rješenju za lokalitet riječ.

“Najnoviji primjer uništavanja groba crmogorskoga mitropolita i vladara Arsenija Plamenca u Manastiru Gornji Brčeli predstavlja nastavak višedecenijske devastacije crnogorske kulturne baštine kojim rukovodi Srpska crkva u Crnoj Gori i njen klir”, tvrde iz PEN-a i FCKJ-a.

Ističu da je na stotine sakralnih objekata izuzetne kulturne vrijednosti trajno uništeno, prekrojeno, prilagođeno arhitektonskim tradicijama nespojivim s crnogorskim tradicionalnim graditeljstvom i sve to pred očima javnosti i “uz prećutnu saglasnost crnogorskih državnih institucija”.

“Pored bahatoga prekopavanja groba mitropolita Arsenija Plamenca, crnogorska javnost se iz Zapisnika sa saslušanja popa Jovana Plamenca mogla obavijestiti o tome da dotični „kao starješina crkve 'Svih Svetih' učestvuje u arheološkim istraživanjima crkve iz IV vijeka na Velikome Pijesku“ te da je, navodno, od Uprave za zaštitu spomenika kulture „dobio dozvolu za idejno rješenje kompleksa Crkve 'Svih Svetih'“ u Dobroj Vodi”, kažu iz PEN-a I FCJK-a.

“Saznanje da osoba koja nema niti arheoloških niti arhitektonskih, konzervatorskih ili restauratorskih kompentencija učestvuje u arheološkim istraživanjima ranohrišćanske crkve i kreira idejna rješenja sama po sebi izaziva zabrinutost, a u svijetlu njegova odnosa prema grobu vladike Arsenija Plamenca usuđujemo se reći da je njegova aktivnost na vrijednome arheološkome lokalitetu prvorazredni skandal”, dodaje se u saopštenju.

Oni su pozvali nadležne da preduzmu neophodne aktivnosti kako u pogledu utvrđivanja odgovornosti za uništenje groba mitropolita Arsenija Plamenca, tako i u cilju utvrđivanja ko je neovlašćenoj osobi dozvolio učešće u arheološkim istraživanjima i o kakvom je idejnom rješenju za lokalitet riječ.

“Krajnje je vrijeme da državne ustanove počnu raditi svoj posao ne bi li se zaustavio poodmakli proces uništenja crnogorskih kulturnih dobara”, zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније