Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

05. 08. 2020. 14:34 >> 14:38
8

SRPSKI NACIONALNI SAVJET CG

Pomen u Ostrogu za žrtve "Oluje"

Pomen je, kako ističu u saopštenju, uz blagoslov mitropolita Amfilohija, i uz poštovanje svih propisanih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, održan u Gornjem manastiru Ostrog.

Srpski nacionalni savjet Crne Gore, povodom 25 godina od "Oluje", organizovao je pomen za više hiljada nevino stradalih žrtava sa područja Sjeverne Dalmacije, Like, Korduna i Banije.

Pomen postradalim Srbima iz Krajine služio je jeromonah Vladimir Palibrk.

"Uznijeli smo naše molitve preko Svetog Vasilija za one koji su nevino postradali u Krajini. Od Boga i od hrišćanstva smo naučili da ne budemo zlotvori, da ne proganjamo ljude, da ne gonimo bližnje. A nama, hrišćanima, svaki čovjek je bližnji", kazao je Palibrk.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović je rekao da je ova organizacija zbog novonastale situacije u regionu, i nemogućnosti da zajedno sa svojim sunarodnicima obilježi ovaj datum, odlučila da organizuje pomen u Manastiru Ostrog i na taj način se sjeti svih stradalih Srba iz Krajine.

"Mi taj zločin pamtimo i vjerujemo da će ovo sabranje postati tradicionalno, da ćemo se ovdje okupljati da uvijek pomenemo i sjetimo se ovih mučenika. Ovdje smo da kažemo da je Crna Gora bila srpska država i da je još uvijek i država srpskog naroda. Za nas Srbi, ma gdje živjeli na zemaljskom šaru, nikada neće biti stranci, i to treba da znaju svi, i oni koji vode Crnu Goru i oni koji vode srpski narod", kazao je Vuksanović.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović je istakao da je na pomen došao kako bi izrazio svoju molitvu za svu nevino pobijenu djecu i nejač u zločinačkoj akciji Oluja.

Pomenu je prisustvovo i jedan broj Srba iz Krajine koji su se 1995. godine doselili u Crnu Goru.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније