Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 08. 2021. 12:10 >> 12:17

VUKSANOVIĆ

Ombudsman da se izjasni o odlaganju Popisa

Srpski nacionalni savjet Crne Gore će se u najkraćem vremenu obratiti Zaštitniku ljudskih prava i sloboda da saopšti svoje mišljenje i preporuke u vezi namjere aktuelne Vlade da se na neodređeno vrijeme odloži Popis predviđen za održavanje u kalendarskoj 2021. godini, kazao je predsjednik Savjeta Momčilo Vuksanović.

"Razlog za to je nevalidnost procedura održavanja Popisa u Crnoj Gori od 1948. pa sve do 2011. godine u kojem vremenu je sistematski vršen očigledan pritisak od strane vlasti ne samo na srpski narod već i ostale narode u Crnoj Gori u cilju njihove asimilacije u nacionalne crnogorce", kazao je Vuksanović.

On dodaje da je nakon Popisa stanovništva, domaćinstva i stanova održanog od 1. do 15. aprila 2011. godine bila poznata obaveza da se po isteku desetogodišnjeg perioda sprovede novi Popis stanovništva u 2021. godini, što kako je kazao, znači da je nedvosmisleno utvrđeno vrijeme sljedećeg Popisa i da su ti podaci svima bili poznati.

Vuksanovićnavodi i da je Srpski nacionalni savjet računajući, kako je kazao, na ozbiljnost parlamentarne većine i novoformirane Vlade Crne Gore, kao i značaj Popisa za srpski narod u Crnoj Gori nenametljivo ušao u pripremu najznačajnije administrativne procedure bez čijeg, kako dodaje, slobodnog izjašnjava po najvažnijim identitetskim pitanjima nema, ili ne može doći do saglasnosti i kompromisa među državotvornim narodom Crne Gore.

"Bez obzira što srpski narod u Crnoj Gori nema ambiciju za dominacijom po bilo kom osnovu i isključivo insistira na ravnopravnosti naroda i nacionalnih zajednica poraz prethodne vlasti i nova parlamentarna većina nije mu donijela ništa dobro. Potvrđene su gotovo sve sporne odluke bivše vlasti koje su donesene mimo volje većine građana u Crnoj Gori a namjera odlaganja Popisa na neodređeno vrijeme uzurpira prava svih građana Crne Gore koji žele da se u redovnom terminu Popisa stanovništva izjasne o najvažnijim identitetskim kategorijama kao što su nacionalna, jezička i vjerska pripadnost", zaključio je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније