Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 10. 2013. 22:07 >> 22:17
2

ŠTA JE SA NAFTOM?

Remorker i dalje na dnu mora

Stari vojni remorker koji je prošlog četvrtka potonuo kod Risna još uvijek se nalazi na istoj lokaciji, na dnu mora.

Kako je Radiju Jadran kazao v.d. direktor Uprave pomorske sigurnosti iz Bara, Vladan Radonjić, njihove službe juče su obišle teren, no zbog loših vremenskih uslova nijesu bili u mogućnosti da ustanove da li se ulje i dalje izliva.

On je naveo da sve što su za sada uspjeli da urade jeste da promijene branu kako se ulje ne bi dalje širilo.

"Bijelu branu, koja se u krugu od oko 100 m nalazila oko remorkera izvadili smo i zamijenili. Ona je spakovana u plastične kese i biće uništena kao zauljeni otpad. Na njenom mjestu sada je velika okeanska koja bi trebalo da spriječi eventualno dalje isticanje ulja iz remorkera", istakao je Radonjić.

Lučki kapetan kapetanije u Kotoru, Bruno Brkanović je takođe za radijo Jadran potvrdio da svakog dana obilaze lokalitet, ali ako je suditi prema riječima vlasnika remorkera - skoro svo ulje iz remorkera pokradeno je još dok je on bio u Tivtu.

Kako kaže Brkanović, vlasnik tvrdi da su u remorkeru ostale neznatne količine nafte i ulja, no to će se tek naknadno utvrditi.

Potonuli remorker mogao bi da ostane u moru tri mjeseca od potapanja, ukoliko vlasnik ne podnese zahtjev za vađenje Lučkoj kapetaniji.

"Zakon o pomorskoj i unutrašnjoj plovidbi kaže da ukoliko vlasnik plovila ne podnese prijavu za vađenje u roku od 90 dana, Lučka kapetanija onda ima pravo da ga izvadi. Mi radimo po zakonu i moramo sačekati da prođu tri mjeseca", kazao je Brkanović.

Remorker je bio na vezu između Risna i Perasta i odavno nije u funkciji, a kako je došlo do potonuća samo se nagađa.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније