Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

15. 07. 2020. 13:14   >>  13:12 3

"SAČUVAJMO SINJAJEVINU"

Osušeni četinari pokazuju stvarnu brigu MO o Sinjajevini

Sadnice smrče i bora koje je Ministarstvo odbrane zasadilo na Sinjajevini u novembru prošle godine osušile su se, a samo nekoliko biljaka, od čak 3.000 zasađenih, se još bori da preživi, ističe se u saopštenju Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu, u kojem zaključuju da ovakav slijed događaja samo pokazuje kako u praksi izgleda suštinska i stvarna briga za prirodu i, prije svega, eskosistem Sinjajevine, od nadležnih.

"Očigledno je da za propagandne svrhe Ministarstvo odbrane nije žalilo novca građana za kupovinu sadnica, koje su, sve su prilike, svjesno žrtvovane zarad nekoliko fotografija da bi se ministar pokazao kao ekološki savjesan. Kako izgleda briga o ekologiji najbolje mogu posvjedočiti osušene sadnice, koje nažalost nijesu posađene tamo gdje su moge uspjeti, na primjer na Durmitoru, gdje je lani posječeno na desetine stabala u srcu nacionalnog parka, na Lovćenu, gdje šume nestaju ili brdu Gorica u Podgorici koje svake godine sve više gubi zelenu površinu. Ovaj neuspjeli trik ubjeđivanja javnosti u brižnost Ministarstva odbrane na čelu sa ministrom Boškovićem, nadamo se da će biti opomena da se odustane od sumanutog nauma da se na Sinjajevini zasadi 100.000 sadnica, jer na osnovu dosadašnjeg iskustva vidite kakva će im biti sudbina", napominju u saopštenju.

Ono što je najbitnije, kako ističu, jeste činjenica da ovakav scenario sa stradanjem sadnica bora i smrče, treba da bude opomena i apel prirode za odustajanje od još sumanitije odluke da se Sinjajevina koristi za vojni poligon.

"Ukoliko Ministarstvo odbrane nije bilo sposobno da procijeni da sadnice četinara neće uspjeti da opstanu na pašnjaku Sinjajevine, kako onda da im vjerujemo u procjenu da vojni poligon neće uticati na ekosistem naše planine. Inženjeri šumarstva sa kojima smo razgovarali kazali su nam da sadnicama smrče i bora na Sinjajevini nije ni bilo mjesto, te ističu da je to područje bilo pogodno za šumu ona bi i sama nastala. To je saglasno i stavu biologa koji ističu da su pašnjaci ugroženi i kod nas i u Evropi, te da je njihova zaštita nužnost. I šumarski inženjeri i biolozi su još saglasni da se drugi po veličini pašnjak u Evropi ne smije prokockati za vojni poligon, već da ga treba koristiti na održivi načina kroz razvoj stočarstva", navode u ovoj NVO.

Još jednom su apelovali na Vladu da poništi odluku o pretvaranju Sinjajevine u vojni poligon, jer se njihovi strahovi već obistinjuju, kada je u pitanju briga o Sinjajevini.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније