Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

10. 07. 2020. 17:56 >> 17:54

MLJMP

Osnažiti dijalog sa civilnim društvom

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava (MLJMP) pokrenulo je proces konsultacija sa organizacijama civilnog društva u cilju jačanja dijaloga o vladinim politikama i akcijama na polju ljudskih prava, saopšteno je iz tog resora.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Aleksandar Saša Zeković, održao je pojedinačne konsultacije sa vodećim romskim nevladinim organizacijama (NVO) "Centar za romske inicijative","Mladi Romi" i "Phiren amenca- Koračajte s nama". Diskutovano je o ukupnim aktivnostima MLJMP i posebno o impelmentaciji Deklaracije partnera Zapadnog Balkan o integraciji Roma (Poznanska deklaracija).

U razgovoru sa Fanom Delijom, izvršnom koodinatorkom NVO "Centar za romske inicijative", detaljno je razgovarano o javnim politikama i praksi ljudskih prava pri čemu su posebno adresirana rodna pitanja inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori, kao i izazovi u obrazovanju. Delija je istakla potrebu unapređenja podrške i statusa studenata iz romske i egipćanske zajednice na univerzitetima, posebno prema onima koji imaju samofinansirajući status i koji pohađaju postdiplomske studije. Istakla je problem potpunog izostanka podrške kod plaćanja školarina i mentorske pomoći.

Samir Jaha, izvršni direktor NVO "Mladi Romi" predstavio je najnovije rezultate projekta "Povećanje pristupa i učešće romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada" koji se implemtira uz podršku i saradnju sa Romskim obrazovnim fondom (REF). Projekat je prepoznat kao jedan od najozbiljnijih pristupa ovoj tematici. Detaljno je razgovarano o svim efektima koje projekat proizvodi kao i o implikacijama aktuelne pandemije na isti. Naročita pažnja tokom razgovora je posvećena potrebi da se osigura neupitan kvalitet obrazovnog procesa kako bi učenici iz romske i egipćanske zajednice po završetku osnovne škole imali odgovarajuće znanje. Kod određenog broja roditelja i djece prepoznaje se nezainteresovanost za dalje školovanje. Ta činjenica proizvodi ozbiljne dugoročne posljedice po buduće intelektualne i kadrovske potencijale romske i egipćanske zajednice. Razgovarano je i kako u praksi funkcionišu određeni mehanizmi podrške inkluziji.

U razgovoru sa Elvisom Berišom, direktorom NVO "Phiren amenca- Koračajte s nama" istaknuta su pitanja pristupa pijaćoj vodi za brojna domaćinstva, posebno u kontekstu COVID19, kao i o zapošljavanju svršenih srednjoškolaca. Prepoznata je potreba da uspješni pojedinci iz romske i egipćanske zajednice vidljivije predstave crnogorskoj i široj javnosti kako bi se promisali kao uzori. Ova NVO je istakla neophodnim da se Romima i Egipćanima pruži dodatna tehnička i pravna pomoć i usmjerenja u procesu legalizacije neformalnih objekata.
Predstavnici svih NVO iznijeli su određene primjedbe u vezi sa podrškom koja se pruža kroz javne konkurse i detaljno su diskutovane brojne konktretne situacije. Zajednički je konstatovano da je proces potrebno i dalje unapređivati u pogledu transparentnosti a posebno produktivnosti podržanih projekata.

Sprovedene konsultacije nametnule su obavezu organizovanja daljih sastanaka sa drugim državnim organima, institucijama i lokalnim samoupravama.

U konsultacijama, pored državnog sekretara, u ime MLJMP su učestvovali savjetnici mr Sokolj Beganaj, Mirela Ramčilović i mr Ramiz Šahman.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније