Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR Centar, Objavila: R.B. ]

07. 07. 2020. 09:37   >>  09:35

GREEN HOME

CG odlična za primjenu "zelenih" izvora energije

Solarna kuća koja se nalazi u nikšićkom Gornjem Polju (Brod), dobar je primjer korištenja „zelenih“ izvora energije, a Crna Gora je izvanredno područje za njihovu primjenu, ocijenjeno je iz nevladine organizacije Green Home.

Oni su pojasnili da projekat porodične kuće koristi energiju sunca i zemlje, navodeći da je zasnovan na činjenici da ovo područje ima preko 2.000 sunčanih sati godišnje i da u sinergiji sa toplotom iz zemlje može obezbijediti dovoljno energije za funkcionisanje sistema koji koriste ove izvore.

„Toplotnu energiju za objekat obezbjedjuje pet solarnih kolektora koji su instalirani na krovu. Kolektori su postavljeni tako da prihvate optimalnu dnevnu sunčevu toplotu. U danima smanjene toplote od sunca, kao dodatna energija koristi se toplota zemlje, koja preko geosonde dolazi u toplotnu pumpu“, naveli su iz Green Home-a.

Toplotna pumpa, kako su rekli, ulaznu energiju iz zemlje podiže na 65 stepeni C i obezbjedjuje dodatnu energiju za grijanje kada to ne mogu solarni kolektori.

„Sinergija sunca i zemlje, koju koriste ovi sistemi je dovoljna da obezbijedi potrebnu energiju za podno grijanje za koje je dovoljna energija od 35 stepeni C u sistemu i 23 stepeni C na nivou poda. Osim grijanja prostora, ovakav sistem obezbjedjuje toplu vodu za sve slavine, aparate i mašine u objektu“, kazali su iz Green Home-a.

Na istoj lokaciji koristi se i energija sunca za proizvodnju električne energije.

„Solarna elektrana se sastoji od solarnih panela i invertora. Jednosmjernu struju koju proizvode solarni paneli, invertor pretvara u naizmjeničnu struju. Proizvedena struja je prikopčana na distributivnu mrežu. To je prva solarna elektrana umrežena na distributivnu mrežu ( i za sada jedina) u Crnoj Gori“, rekli su iz Green Home-a.

Na pitanje kako je došao na ideju da izgradi solarnu kuću, vlasnik solarne kuće Veselin Vučurović je kazao da je još u osnovnoj školi sam, od izviđača i gorana, imao poseban odnos prema prirodi.

„Taj interes, u okviru hobija, sam razvijao svih školskih godina, a onda sam dolazio do literature koja mi je omogućavala da pratim sva savremena, tehnološka rješenja. Ono što smo naučili u osnovnoj školi, a to je da sva energija dolazi sa suncem, i za sve ovo što imamo u prirodi, zahvaljujemo suncu“, rekao je Vučurović.

Ta znanja se, kako je kazao, steknu u osnovnoj i srednjoj školi, ali se zaborave „kad počnemo da primjenjujemo neka druga znanja“.

„Želio sam da energija koju proizvodim, korenspodira sa prirodom - da bude u funkciji mojih potreba, a da ne nanosim nikakvu štetu prirodi. Držim se jedne indijanske poslovice da zemlju ne nasleđujemo od predaka, nego pozajmljujemo od potomaka“, naveo je Vučurović.

Kako je kazao, slolarnu kuću je izgradio prije osam godina te da se u Crnoj Gori ne proizvodi ništa od materijala od kojih je izgrđena njegova kuća, kao i da je sve uvezeno, izuzev građevinskog materijala.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније