Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

01. 07. 2020. 22:58   >>  23:35 5

AP I ROJTERS

Neophodno jačanje prava LGBT osoba

Vodeće globalne novinske agencije Rojters i Asošijeted pres (AP) pohvalno večeras izvještavaju o Crnoj Gori i usvajanju Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u Skupštini Crne Gore.

Agencije navode da je Crna Gora time napravila veliki iskorak i citiraju izjave predsjednika države i Vlade Mila Đukanovića i Duška Markovića.

"Ovo je veliki skok u pravom smjeru za crnogorsko društvo," rekao je premijer Duško Marković. "U evropskoj Crnoj Gori nema i ne bi trebalo biti mjesta za seksualnu diskriminaciju", citira agencija Asošijetid pres.

Ta agencija prenosi stavove LGBT Foruma Progres da je riječ o nečemu neizrecivo važnom za LGBT osobe u Crnoj Gori.

Agencija navodi da je Crna Gora dominantno konzervativno društvo u kojem dominiraju muškarci i da su LGBT osobe bile predmet napada, te da je jačanje njihovih prava neophodno u procesu integracije u EU.

Agencija Rojters citira i premijera i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da je riječ o događaju koji je Crnu Goru približio za jedan korak svijetu demokratija kao da se svi rađamo slobodni jednaki u dostojanstvu i pravima.

"Iskreno, nijesam ovo očekivao", rekao je Džon Barac, izvršni direktor LGBT Forum Progress. "To je zaista izvanredno, veliki dan za sve nas", prenosi Rojters izjavu tog LGBT aktiviste.

Takođe, Rojters prenosi njegovu izjavu da su poslanici opozicije tokom rasprave u parlamentu opisivali istopolna građanska partnerstva kao nametnuta od strane „globalnih satanista".

I diplomatska zajednica u Crnoj Gori snažno je podržala usvajanje zakona, pa su pohvale, između ostalog, stigle od ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke, šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aiva Orava i stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori Daniele Gasparikove.

Američka ambasada u Podgorici večeras osvijetljena duginim bojama.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније