Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

10. 06. 2020. 06:35 >> 12:41
56

MIHAILO

"Građani da se ne odazivaju pozivu na litije"

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo ocijenio je da je poziv mitropolita SPC u Crnoj Gori Amfilohija da se od nedjelje 14. juna ponovo organizuju litije - poziv građanima da se "dignu na ustanak protiv državnog uređenja“. Apeluje na građane da se ne odazivaju takvim pozivima koji, kako je kazao, dovode u pitanje njihove živote.

U reagovanju povodom najave Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da će litije biti nastavljene od nedjelje, Vladika Mihailo poručuje da ova zemlja nema smisla i ne može postojati bez Crnogoraca, niti oni bez države i duhovne okosnice, Crnogorske pravoslavne crkve.

"Nimalo slučajno, upravo nje su nas 1918. godine lišili beogradski bajoneti, a državu doveli u status kolonije. I ponovo ta politika uzima maha, a njeni protagonisti javno prijete samoj državi, nazivajući je fildžan državom, a Crnogorce čašćavajući svim mogućim pridjevima koji čovjeku ne pristoje. I ko bi ih drugi predvodio no katunski nadpop iz Cetinjske filijale beogradske patrijaršije", kazaop je Mihailo.

Poglavar CPC izražava zabruinutost zbog moguće masovne zaraze korona virusom, koju bi takvi skupovi mogli da izazovu.

"Iako su zabranjeni masovni skupovi, zbog mogućega širenja zaraze korona virusom, on poziva građane u svim gradovima, da u neđelju veče, masovno učestvuju na takozvanim litijama, ustvari, da se dignu na ustanak protiv državnoga uređenja, kojemu tepa litije. Čak šalje cetinjsko svještenstvo da ih istim povodom organizuje i po Srbiji", kazao je Mihailo.

Vladika apeluje na građane da se ne odazivaju takvim pozivima koji, kako je istakao, dovode u pitanje njihove živote.

"Drugo, ne manje sam zabrinut i zbog indolentnoga odnosa državne administracije, bolje reći tužilašta, koji danima izviđaju prekršaje beogradskih popova koji su se namjerno ogriješili o odluke NKT-a za zarazne bolesti, s namjerom da nikad ne pokrenu postupak, a za iste su slali građane u zatvor. Ne treba smetnuti s uma da ko ovome sukobu između države i beogradske patrijaršije kapitulira, kapituliraće za uvijek. Zato nije mudra administracija koja ovako postupa s neprijateljima ove zemlje, a prezire njene najbolje sinove. To bi joj se moglo obiti o glavu. Na kraju apelujem i na administraciju da spriječi masovne skupove u organizaciji beogradske patrijaršije, u ovo vrijeme kad je prijetnja masovne zaraze korona virusom izjesna, i može dovesti do tragičnih posljedica. One bi bile takvih razmjera, da bi smo ih se sjećali desetljećima. Nekome je to očiti cilj. Mudro je da se na vrijeme spriječe", navodi se u reagovanju Vladike Mihaila.

Пратите нас на

Коментари56

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније