Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.L.B. ]

14. 05. 2020. 11:22 >> 11:28

VUKOTIĆ

Izlaz iz krize više u srcu nego u razumu

Vanredne okolnosti nijesu spriječile Univerzitet Donja Gora (UDG) da organizuje više tradicionalnih događaja i projekata. Među njima je i projekat “Zaori dublje, proširi brazde”, koji je već treću godinu zaredom okupio preko 100 srednjoškolaca iz svih gradova i svih srednjih škola u Crnoj Gori.

Ove godine su imali priliku da slušaju predavanja eminentnih predavača i učestvuju u team building aktivnostima na "Bulevaru znanja" Podgorica - Cetinje, ali ne u realnom svijetu već preko digitalnih platformi koje je za njih pripremio tim Studentskog biznis centra (SBC), koji je jedna od studentskih organizacija na UDG.

Na taj način, kako navode u UDG-u, tradicija nije prekinuta, a preporuke Instituta za javno zdravlje i mjere Nacionalnog koordinacionog tijela su ispoštovane.

Srednjoškolci, iako nijesu bili fizički prisutni na mjestu dešavanja, pratili su sve online putem, podijeljeni u grupe od 5-6 članova. Svaka grupa je mentorisana od strane studenata UDG, članova SBC.

Vukotić: Ova epidemija je prelomila jedan način razmišljanja 

Srednjoškolci su imali priliku da slušaju različita predavanja, dok je u 7 do 7, kako tradicija ovog projekta nalaže, prikazano predavanje rektora Univerziteta Donja Gorica, prof. dr Veselina Vukotića, koje je prethodno snimljeno samo za potrebe ovog projekta.

“Pratite duh vremena u kojem živite i budite spremni da prihvatite duh vremena koji dolazi”, poručio je Vukotić studentima.

On je kazao i da živimo u prelomnom vremenu, ova epidemija je prelomila vrijeme.

“Ova epidemija je prelomila jedan način razmišljanja. Da li možete sebi dozvoliti da u ovom novom vremenu razmišljate na stari način”, pitao je Vukotić i kazao kako on vidi izlaz iz krize.

“Ja izlaz iz ove krize upravo vidim više u srcu nego u mozgu, više u srcu nego u razumu i izlaz u ljubavi, odnosno u istini zasnovanoj na ljubavi”, kazao je Vukotić i studentima i poručio im da se više druže.

Rektor se obratio srednjoškolcima poručivši im da se moraju oslobađati ravnodušnosti i razmaženosti koje predstavljaju dvije najveće opasnosti njihovom daljem razvoju.

Vukotić je predstavio model studija na Univerzitetu Donja Gorica i srednjoškolcima uputio poruke podrške, ali i savjete koji im mogu poslužiti u toku njihovog budućeg akademskog razvoja.

Osim toga, sa svojim mentorima, studentima Univerziteta Donja Gorica, članovima Studentskog Biznis Centra, srednjoškolci su učestvovali u team building aktivnostima koje su obuhvatale da virtuelno posjete neke od najznačajnijih lokacija od kulturološkog značaja, poput Vlaške crkve, Cetinjskog manastira, Zetskog doma itd.

Prisjetili su se najboljih komada odigranih na “daskama koje život znače” a koje su prikazivale tradiciju i istoriju Crne Gore. Sve se to dešavalo u virtuelnom svijetu uz upotrebu već poznatih online platformi.

“Sve što im je bilo potrebno kako bi mogli pratiti program koji je pripremljen samo za njih jesu smartphone ili lap top i dobra internet konekcija! Najbolji srednjoškolci su nagrađeni uređajima koje je obezbijedila kompanija ComTrade”, saopšteno je iz UDG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније