Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila J.B.Č. ]

06. 05. 2020. 22:47 >> 22:51

MARKOVIĆ

Jačanje FLU na međunarodnom nivou

Uključivanje Fakulteta likovnih umjetnost (FLU) primarni je cilj te visoko obrazovne ustanove, saopštio je dekan Marko Marković.

On je kazao da će u fokusu djelovanje biti i jačanje uloge FLU kao jedne od vodećih kulturno obrazovnih institucija u Crnoj Gori i dostizanje boljeg položaja na međunarodnom nivou.

“Naš cilj je da na FLU stvorimo obrazovno okruženje koje studentima nudi široke i duboke mogućnosti za njihov razvoj kao umetnika. Podizanje kvaliteta njihovog obrazovanja biće glavni prioritet i vodeći cilj procesa promjena u školi“, naveo je Marković.

On je rekao da je trenutno prioritet FLU održavanje kontinuiteta nastavnog procesa i briga o potrebama studenata.

Marković je kazao da je njihova obrazovna ustanova prepoznala uticaj koji je prelazak na nastavu na daljinu imao na svakog člana njihove zajednice i smatra da ovo nije lako razdoblje.

“S obzirom na komplikacije društvenog i profesionalnog života koje nam je virus COVID-19 nametnuo nijesmo bili u mogućnosti da omogućimo nastavak korišćenja studija i ateljea koji su specifičnost rada na FLU u prostorijama fakulteta, tako da je nastava na daljinu bila jedina alternativna opcija”, naveo je Marković.

On je rekao da gotovo sve međunarodne partnerske institucije, umjetničke akademije i fakulteti sa kojima sarađuju se takođe suočavaju s trenutnim izazovima.

“Ovaj revidirani sistem obrazovanja puno traži od svih nas u pogledu fleksibilnosti i saradnje, ali opet, budući da smo članovi veće zajednice koja je odgovorna za javno zdravlje i opšte dobro, naše obrazovanje se mora nastaviti unutar tog okvira sigurnosti”, kazao je on.

Marković je neveo da njihovi studenti mogu i dalje stvarati svoje radove od kuće i pod okolnostima trenutne situacije, uz svakodnevne konsultacije, korekture i predavanja.

“Iako je pandemija onemogućila da program rada ovog semestara bude održan ustaljenom dinamikom, škola ipak daje sve od sebe kako bi održala osjećaj normalnosti i studentima omogućila dobro, zaokruženo studijsko umjetničko obrazovanje”, rekao je Marković.

Kako je kazao, u ovom semestru, na FLU je boravilo šest gostujućih studenta koji su se zatekli u trenutku izbijanja pandemije.

“FLU je stavio sve svoje kapacitete na raspolaganju studentima i omogućio im da sami odluče da li ostaju u Crnoj Gori ili se vraćaju kući. Za dvoje studenata koji su se odlučili da se vrate svojim kućama obezbijeđena je neophodna podrška" naveo je on.

On je objasnio da su ostali studenti, koji su odlučili da ostanu u Crnoj Gori,u potpunosti integrisani u novonastali program rada.

“Fakultet je, u ovom periodu, u stalnoj komunikaciji sa njima i pruža im u kontinuitetu sve potrebne informacije kako bi ovaj period iskoristili na najbolji mogući način, bili aktivno uključeni u program rada uz poštovanje svih mjera koje nadležni organi uvode u borbi na suzbijanju pandemije”, kazao je Marković.

On je rekao da su radili na tome da njihova škola postane sve više međunarodno orijentisana.

“Ponosni smo na naša partnerstva u Eramsus programu na benefite koje su ona donijela našim studentima i profesorima kao i na doprinos koji gostujući profesori i studenti donose u našu instituciju”, kazao je Marković.

Kako je kazao, crnogorski mladi umjetnici ne mogu ostati skoncentisani samo na lokalnu scenu, nego trebaju da stiču nova iskustva, koja mogu kasnije primijeniti u svojoj sredini ili nastaviti da ih nadograđuju u evropskom ili internacionalom kontekstu.

“Zbog toga je potrebno da kontinuirano razvijamo naše saradnje i konstantno povećavamo broj ugovora sa partnerskim univerzitetima u okviru Erasmus+ programa mobilnosti”, naveo je Marković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније