Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 04. 2020. 09:20 >> 09:29

SAVJET ZA KONTROLU

Pojačan nadzor nad poštovanjem ljudskih prava

Savjet za građansku kontrolu rada policije sprovodi aktivno praćenje poštovanja ljudskih prava pri primjeni policijskih ovlašćenja. Privremene protivepidemijske mjere značajno ograničavaju i zadiru u osnovna prava i slobode pa je zato potreban stalan i efikasan nadzor, naveli su iz Savjeta.

Kako navode, predsjednik Savjeta, Aleksandar Zeković, proveo je dva sata sa patrolama Odjeljenja bezbjednosti (OB) Cetinje kako bi se neposredno pratilo postupanje policije i poštovanje standarda ljudskih prava.

U tom periodu u gradu i na prilazima Cetinju kontrolisana su 32 vozila i dodatno 15 građana legitimisanih na ulici.

"Građani su bili bez primjedbi i pohvalili su odnos i postupanje policijskih službenika prema njima. Nije bilo procesuiranih zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Građani Cetinja imaju odgovoran odnos prema zdravlju i poštuju mjere Vlade Crne Gore. Savjet je ocijenio da su policijski službenici OB Cetinje dosljedno primjenjivali zakon, a sa građanima komunicirali ljubazno, odgovorno i profesionalno", navode u saopštenju.

U OB Cetinje je, kako navode, organizovan takav režim rada kojim se ne uskraćuje zaštita lične i imovinske sigurnosti građana.

"Uz potrebnu zaštitu zdravlja, omogućen je nesmetan rad sa građanima. Određena je posebna kancelarija sa zasebnim ulazom, takođe snabdijevena dezinfekcionim sredstvima, u kojoj se poštuje socijalna distanca", dodaju u saopštenju.

Sa policijskim službenicima u dežurnoj službi je diskutovano o zaštitnim mjerama i uslovima rada.

"U Stanici policije je zatečena dovoljna količina lične zaštitne opreme za policijske službenike a dezinfekciona sredstva su se nalazila i u patrolnim vozilima. Vidljivi su brojni nedostaci u objektu, posebno kvarovi na vratima i prozorima, koji pogorošavaju uslove rada policijskih službenika", navode u saopštenju.

Ističu da su prostorije za zadržavanje zatečene u jako lošem stanju.

"S obzirom na ukupne okolnosti, Savjet se ovom prilikom nije bavio drugim nedostacima, ali je ukazao da je higijenske uslove za boravak zadržanih lica neophodno poboljšati. Urednost prostorija i čistoća madraca i ćebadi mora biti bolja jer zatečeno stanje nije dostojno za boravak čovjeka. Savjet i ovdje registruje nemaran odnos Uprave za imovinu na brojne požurnice na zahtjeve iz policije, a koji su se odnosili na unaprjeđenje uslova za boravak zadržanih lica", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније