Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 03. 2020. 22:33 >> 22:34
8

CGO

"Država da štiti građane ne ugrožavajući ljudska prava"

Država treba da štiti građane ne ugrožavajući ničija ljudska prava, poručili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) povodom najave Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti da će od večeras početi da objavljuje identitet osoba u samoizolaciji.

Koordinatorka programa Ljudska prava u toj nevladinoj organizaciji (NVO), Tamara Milaš, kazala je da CGO pozdravlja sve dosadašnje napore Vlade u borbi protiv virusa korona.

„Međutim, osjećamo obavezu da ukažemo da posljednja najavljena mjera objavljivanja imena lica koja su u samoizolacije vodi direktno kršenju Ustavom i međunarodnim standardima garantovanih ljudskih prava i osnovnih demokratskih principa“, kazala je Milaš.

Iz CGO su apelovali na Vladu da hitno povuče tu odluku i da obezbijedi da nadležni organi kontrolišu osobe u samoizolaciji.

Oni su podsjetili da Ustav Crne Gore garantuje pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, kao i da Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda štiti prava na privatnost ličnosti koje se može ograničniti radi zaštite zdravlja.

„Međutim, iz saopštenja Vlade proizilazi da je razlog nešto drugo, a što može voditi nesagledivim posljedicama i dodatno učiniti složenom ionako tešku situaciju u kojoj se nalazimo“, upozorila je Milaš.

Ona je podsjetila da su „munjevitom brzinom, nakon što je objavljeno da su registrovani prvi slučajevi oboljevih od koronavirusa, mnogi građani znali o kome je riječ i da su te porodice na svojoj koži osjetile strašnu stigmatizaciju“.

„I noćas, odmah nakon objavljivanja ove odluke Vlade, brojni građani su pokrenuli polemike na društvenim mrežama i sami otpočeli otkrivanje identiteta onih koji se nalaze u samoizolaciji, a koji su odlukom zdravstveno-sanitarne inspekcije dobili nalog da moraju ostati u samoizolaciji od ulaska u Crnu Goru“, kazala je Milaš.

Prema njenim riječima, postavljaju se pitanja da li u ovim trenucima izuzetne zabrinutosti građani zaista mogu postupiti na adekvatan način, i da li donošenje ovakvih odluka može izazvati još veću paniku među njima.

„Jasno je da ovo vodi lancu opasnih posljedica - od stigmatizacije, moralne osude onih koji se nalaze u samoizolaciji, preko narušavanja javnog reda i mira, do nekih mnogo ozbiljnijih krivičnih djelovanja građana“, smatra Milaš.

Osim toga, kako je navela, to će imati svoj efekat i na Budžet Crne Gore, jer će svi građani čije je pravo na privatnost narušeno, a postupali su u skladu sa naredbama zdravstveno-sanitarne inspekcije, moći da zatraže naknadu štete pred nadležnim sudskim instancama, pozivajući se na kršenje nacionalnog i međunarodnog zakonodavstva.

Država, smatraju u CGO, mora naći način da, u zakonskom okviru i skladu sa svim relevantnim međunarodnim dokumentima, upotrijebi pozitivnopravni instrument, kojim bi disciplinovala sve građane koji su dužni da postupaju po nalozima za samoizolaciju, a da ne ugrožava njihova građanska prava.

„Iako se pokazuje da kao društvo još nijesmo dovoljno zreli da ovu situaciju obradimo adekvatno“, dodala je Milaš.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније