Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Nataša Mitrović, TVCG ]

06. 03. 2020. 19:49 >> 19:48
11

MP PRATI DEŠAVANJA

"Djecu zaštititi od političkih pritisaka"

Djeca bi trebalo da budu zaštićena od bilo kakvih političkih pritisaka, a upravo prosvjetni radnici moraju da vode računa da toga ne bude u školama, smatraju pedagozi. Iz Ministarstva prosvjete za Televiziju Crne Gore saopštili su da prate dešavanja u školama, te da reaguju uvijek kada procjene da treba.

Uprava podgoričke Osnovne škole "Štampar Makarije" utvrđuje da li je, kako tvrde pojedini roditelji, nastavnica muzičkog obrazovanja navodno zadala učenicima osmog razreda da nauče pjesmu "Ne damo svetinje". A, ovu kao i slične situacije iz prethodnog perioda, pomno prate i u Ministarstvu prosvjete.

"Ministarstvo prosvjete prati dešavanja u školama i reaguje uvijek kada procijeni. No, i uprave samih škola znaju svoj posao i šta je njihova dužnost. Zato nesumnjivo mogu preuzeti svoj dio odgovornosti u zaštiti djece od bilo kakvih političkih pritisaka i indoktrinacija unutar škola", navode iz tog resora.

Jer su upravo prosvjetni radnici ti koji moraju da vode računa da se politika drži dalje od škola, upozorava i pedagoškinja Duška Blečić.

"Dijete školskog uzrasta mora prije svega da se bavi stvarima koje su prilagođene njegovom uzrastu i da škola kao ustanova je prije svega vaspitno - obrazovna ustanova i iz nje treba izopštiti sva politika dešavanja", smatra pedagoškinja Duška Blečić.

Uz to, napominje Blečić nastavnici su dužni da rade isključivo po planu i programu.

"Dijete školskog uzrasta u osnovi mora da bude dijete i da se u školi bavi stvarima zbog kojeg je došao - nastavnog sadržaja i druženja s drugarima a nastavnici i učitelji su tu da mu pomognu da ostvari sebe kao čovjeka i u slučaju da dođe eventualno do neprimjerenog događaja, to treba ispitati i sankcionisati na pravi način", kazala je Blečić za TVCG.

Blečićeva ipak napominje da se dešava da djeca tog uzrasta nekada pogrešno protumače ono što profesor kaže. Prisutan je različit nivo pažnje i razumijevanja pa zato i sve temeljno, zaključuje, treba ispitati.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније