Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

28. 01. 2020. 23:14 >> 23:14

HRAPOVIĆ PORUČIO

Podrška Globalnog fonda važna u borbi protiv HIV/AIDS-a

Podrška Globalnog fonda izuzetno je značajna u borbi protiv HIV/AIDS-a, ocijenio je ministar zdravlja Kenan Hrapović u razgovoru sa predstavnicima te organizacije.

Hrapović se danas sastao sa delegacijom Globalnog fonda, koju je predvodila portfolio menadžerka Valerija Grišečkina.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, na sastanku je saopšteno da je taj resor posvećen kontinuiranoj borbi protiv HIV/AIDS-a, po čemu je Crna Gora posljednjih godina prepoznata kao lider u regionu i šire.

"Snažan partner Crne Gore u toj borbi je Globalni fond, koji kroz finansijsku, stručnu i tehničku pomoć značajno doprinosi unapređenju prevencije, tretmana i podrške osobama koje žive sa HIV-om", kaže se u saopštenju.

Hrapović je podsjetio da je Globalni fond finansijski podržao sprovođenje dvije nacionalne strategije za borbu protiv AIDS-a i Nacionalnog programa kontrole tuberkuloze, i istakao da su nevladine organizacije (NVO) imale značajnu ulogu u realizaciji strategija.

Kako je kazao, Ministarstvo sprovodi Nacionalni HIV/AIDS program u snažnoj koordinaciji i komunikaciji sa relevantnim institucijama i organizacijama, uključujući javne zdravstvene ustanove, NVO sektor i Nacionalno koordinaciono tijelo, sa posebnim akcentnom na trasnparentnost, kontrolu, otvorenost i nadzor uspješnosti realizacije programa.

"Globalni fond nas u kontinuitetu podržava, posebno u oblasti preventivnih servisa, koje sprovode nevladine organizacije među ključnim populacijama", rekao je Hrapović.

On je podsjetio da je za period 2019-2021. godine za tu svrhu opredijeljeno oko 557 hiljada eura, kao svojevrsna podrška budžetu Ministarstva zdravlja.

"A za period 2022-2024. biće opredijeljeno dodatnih 562 hiljade eura", dodao je Hrapović i zahvalio Fondu na tako velikoj pomoći.

Država i Ministarstvo zdravlja, prema riječima Hrapovića, nastavljaju da budu snažan partner Globalnom fondu u ovom procesu, oslanjajući se na njihovu stručnu i tehničku pomoć.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније