Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

24. 01. 2020. 17:26   >>  17:24

DAMJANOVIĆ U SLOVENIJI

Napredak SEEIIST projekta rezultat dobre saradnje regiona

Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, predsjedavala je Sedmim sastankom Upravnog odbora za Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), koji je održan danas u Ljubljani.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku su razmotrene dosadašnje aktivnosti i konastatovan značajan napredak projekta kao rezultata zajedničke saradnje zemalja regiona, uz međunarodnu podršku institucija, prije svega CERN-a i FAIR-GSI, ali i političke podrške Švajcarske u promociji naučne diplomatije.

"Upravni odbor razmotrio je dalje korake na pripremi Međunarodnog ugovora koji će definisati dugoročni pravni status Instituta. Pored toga, razmotrena je prijava za dodatna sredstva od 3 miliona eura kroz poseban poziv u okviru EU Horizont 2020, neophodnih za realizaciju tehničke specifikacije projekta koji će biti tehnološki napredniji u odnosu na postojeće centre. Važna tačka bila je i pozicioniranje SEEIIST projekta na Mapi puta Evropskog foruma za istraživačku infrastrukturu (ESFRI – European Strategic Forum Research Infrastructure Roadmap), koji bi omogućio šansu da se obezbijede fondovi iz EU strukturnih, kohezionih i drugih fondova za investicije do 200 miliona eura", navode iz Ministarstva nauke.

Dan ranije, 23. januara, ministarka Damjanović predstavila je SEEIIST projekat naučnoj, medicinskoj i biznis zajednici Slovenije na Institutu Jožef Stefan. 

"Ukazujući na njegov značaj na regionalnom, ali i širem međunarodnom planu, predstavila je SEEIIST kao jedan od najvećih kapitalnih projekata u regionu i dobar primjer naučne diplomatije, sa ciljem da se postigne naučni i tehnološki iskorak i povrati tradicija koju je region nekada imao u ovoj oblasti. Crna Gora jeste pokretač osnivanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, ali bez saradnje svih zemalja i aktivnog učešća naučne, medicinske I biznis zajednice, uz političku podršku zemalja regiona, projekat ne bi ispunio svoju misiju", navodi se u saopštenju.

Uspostavljanje Instituta, dodaje se, omogućiće pristup najsavremenijoj kancer terapiji pacijentima iz cijelog regiona, ali i zapošljavanje, edukaciju i saradnju naučnika ne samo regiona, već cijele Evrope, pa i šire.

Tokom boravka u Sloveniji, ministarka se sastala sa ministrom prosvjete, nauke i sporta, prof. dr Jernejem Pikalom i ministrom zdravlja Republike Slovenije, Alešom Šabederom, kako bi razmotrili dalje zajedničke aktivnosti i ukazali na značaj uključivanja svih strana u projekat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније