Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

PR Centar [ Objavio: O. Z. ]

10. 12. 2019. 22:30   >>  22:30 1

FESTIVAL UBRZAJ

CZIP, Lika i Popović Samardžić dobitnici nagrada

Centar za proučavanje ptica (CZIP), Zenepa Lika i Dr Milena Popović Samardžić dobitnici su nagrada Centra za građansko obrazovanje (CGO) za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma u okviru desetog jubilarnog Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ.

Festival je otvoren večeras crnogorskom premijerom filma “Dnevnik Diane Budisavljević” čija je rediteljka Dana Budisavljević, prva žena koja je na Pulskom filmskom festivalu dobila Zlatnu arenu za režiju od 1957. godine.

Izvršna direktorka CGO-a, Daliborka Uljarević, kazala je da su u prvoj deceniji postojanja Festivala predstavili vrijedne priče kroz svjetska ostvarenja značajnih autora koji, kako je istakla, nijesu zatvarali oči pred najtežim temama njihove svakodnevnice.

„Otvorili smo prostor i regionalnoj kinematografiji da o temama koje najviše bole nas i susjede direktno govore crnogorskoj publici u tri grada – Podgorici, Kotoru i Beranama. I nijesu to bile samo teme koje bole, već nerijetko i filmovi koji slave heroje i heroine borbe za ljudska prava oko nas i među nama“, rekla je Uljarević.

Prema njenim riječima, Festival UBRZAJ je i ohrabrenje crnogorskim stvaraocima da se, kroz svoje filmove, „beskompromisno zalažu za prava onih koji to ne mogu sami učiniti i čije sudbine bez filma ostaju nepoznate“.

„Na jubilej smo program obogatili i nizom panel diskusija o nekoliko neuralgičnih tačaka crnogorske borbe za uspostavljanje modernog koncepta ljudskih prava – pravima LGBT osoba, rodnoj ravnopravnosti i suočavanju sa prošlošću. Sjutra ćemo imati i otvaranje izložbe „Iza sedam logora - od zločina kulture do kulture zločina“ autora Hrvoja Polana, a koja nam stiže uz podršku naših prijatelja iz njemačkog Foruma ZfD“, navela je Uljarević.

Ona je ukazala da stanje ljudskih prava u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou.

„Više od tog tog saznanja i osjećanja brine negativna tendencija koju nastavljamo bilježiti iako bi na putu ka EU trebalo stvari da se kreću u drugom, bolje pravcu“, rekla je Uljarević.

Istraživanja CGO-a, kako je podsjetila, ukazuju da, pored postojeće diskriminacije, postoje i izraženi novi oblici, „pa nam se tako u vrh liste diskiminisanih nalaze i politički neistomišljenici“.

„A ako se kao društvo na ovo ne osvrnemo blagovremeno i djelotvorno na potisnutu unutrašnju krizu rizikujemo da skliznemo u opasna društvena i politička uređenja, na što opominju i neki filmovi koje ćemo imati prilike da gledamo“, ocijenila je Uljarević.

Ona smatra da „svako od nas može kreirati svoju vrijednu priču“.

„Samo ako vjerujemo u sebe. A ovi filmovi nam pomažu da vratimo vjeru u sebe, ljude, pravdu, ljepotu i ljubav. Sasvim dovoljno da idemo dalje uspravne glave i da stojimo za svoja i prava onih koji to ne mogu“, istakla je Uljarević.

Izvršna direktorika CZIP-a, Jovana Janjušević, kazala je prilikom preuzimanja nagrade, da je Ulcinjska Solana više od deceniju vrijedna i duga priča.

„Naša prva ljubav i naš drugi dom. U ime stotinu hiljada različitih kljunova i duplo toliko šarenih krila, zahvaljujem“, navela je Janjušević.

Zenepa Lika kazala je da želi da podijeli nagradu sa svim slobodnim i aktivnim građankama i građanima Crne Gore koji nisu u žiži javnosti ali su aktivni, žuro biju bitnku na svoj sopstveni način za bolji i humaniji svijet.

„Za zdravu životnu sredinu oni ne zatvaraju oči pred nepravdom, uzdižu glas i ukazuju na ljudska prava, da ljudska prava jesu univerzalna prava, pa i ovdje kod nas u Crnoj Gori“, istakla je Lika.

Ona smatra da se slobodan duh širi.

„Ima nas svakim danom više, i nadam se da će nas svake godine sve više biti, jer je od vitalnog značaja. Mi smo građani ti koji mogu mijenjati svijest na bolje. Samo uz aktivno građansko, možemo odbraniti univerzalne vrijednosti, ljudska prava, prava na životnu sredinu i zaštitu prirode. Vjerujem u našu snagu“, poručila je Lika.

Milena Popović Samardžić kazala je da je sigurna da ne bi dobila nagradu da nema veliku podršku kolega.

„Naša borba nije samo borba za status jedne profesije, već za sistem vrijednosti koji želimo da bude unaprijeđen u našoj zemlji“, istakla je Popović Samardžić.

Velika sala Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) bila je premala da noćas primi sve one koji su došli na premijeru filma “Dnevnik Diane Budisavljević”, pa su organizatori zakazali sljedeće, reprizno, prikazivanje u subotu 14. decembra u 15 sati u CNP-u.

Festival UBRZAJ u Podgorici trajaće do 14. decembra, u Beranama će biti otvoren 11. decembra, dok je otvaranje festivala u Kotoru planirano za 13. decembar.

Sve informacije o festivalu dostupne su na veb sajtu www.ubrzaj.me.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније