Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

02. 12. 2019. 16:10   >>  16:09 5

DF PREDLAŽE

Uvesti Dan Petra Drugog Petrovića Njegoša

Demokratski front (DF) ponovo je predložio da se u Crnoj Gori uvede novi praznik, 13. novembar – Dan Petra Drugog Petrovića Njegoša, crnogorski praznik kulture.

DF je taj predlog aktuelizovao i u oktobru prošle godine, ali je crnogorski parlament odbio da o tome raspravlja.

Predviđeno je da se taj dan obilježi održavanjem kulturnih i drugih manifestacija koji će biti posvećeni Njegošu, na kojima će se afirmisati njegovo stvaralaštvo.

Izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima, koji se nalaze u skupštinskoj proceduri, DF predlaže novi praznik sa ciljem da se afirmiše kultura i stvaralaštvo jedne od najvažnijih ličnosti Crne Gore, vladara, vladike, pjesnika i filozofa.

"Njegova djela svrastavaju se u red najznačajnijih djela južnoslovenske i svjetske književnosti. Njegovo bogato kulturno stvaralaštvo na najbolji način promovisalo je i promoviše Crnu Goru u svijetu unazad dva vijeka, a činjenica da su njegova djela prevedena na mnoge strane jezike dokazuje njegovu književnu veličinu, univerzalnost i neprolaznost“, kaže se u obrazloženju.

Ističe se da Njegoševo književno djelo promoviše najveće ljudske vrijednosti na kojima su izgrađeni savremeni svijet i društvo, a to su sloboda ličnosti, borba za slobodu, plemenitost, junaštvo i čojstvo, sloboda kao uslov jednakosti.

Navodi se da je zbog veličine njegovog lika i djela Petar drugi Petrović Njegoš postao najprepoznatljiviji simbol Crne Gore i zaslužuje da se dan njegovog rođenja proglasi crnogorskim praznikom kulture.

"Tako bi se i u budućem periodu, generacijama koje dolaze, pribličio značaj njegovih djela, koja na ponos svakoga u Crnoj Gori stoje u ravan sa najznačajnim djelima svjetske književnosti, a Njegoš se cijeni u svjetskoj književnosti kao jedan od najvećih velikana“, kaže se u obrazloženju.

Izmjena Zakona o državnim i drugim praznicima predložili su 17 poslanika DF-a.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније