Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

01. 12. 2019. 14:40 >> 14:39

DVIJE NVO

Pozivaju na besplatno testiranje na HIV/AIDS

Povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar u partnerstvu sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore organizuju dva testiranja sa savjetovalištem za LGBTIQ zajednicu i zainteresovanu javnost.

Prvo testiranje je održano u subotu, 30. novembra, dok će se drugo održati u subotu 7. decembra.

"Važno je da naglasimo značaj redovnog testiranja, pogotovo za sve kategorije lica koja su u povećanom riziku od HIV-a, hepatitisa i drugih polno prenosivih infekcija, ali i za sve koji su seksualno aktivni. Važno je da svi odrade testove na HIV i Hepatitis koji su dostupni u Savjetovalištu Instituta za javno zdravlje, kako bi znali svoj status i eventualno mogli što prije da započnu terapiju ukoliko otkriju da su pozitivni na HIV ili Hepatitis", navodi se u saopštenju.

Iako je društvena stigma oko HIV-a i dalje izražena, danas je moguće voditi nesmetan život sa HIV-om uz redovno uzimanje terapije i doživjeti puni životni vijek.

"HIV, hepatitis i druge polne infekcije nisu bauk i svi moramo da nadjačamo strah od stigme i testiramo se. Ukoliko, ipak, se nikada niste testirali ili to ne radite redovno, onda je upotreba kondoma više nego preporučena kako bi zaštitili i sebe i druge“, kazala je Bojana Jokić iz LGBT Foruma Progres.

LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar pozivaju sve zainteresovane LGBTIQ osobe da dođu na besplatno i povjerljivo testiranje na HIV i Hepatitis 7. decembra u SOGI Centar.

"Pored ovoga, možete se javiti i Savjetovalištu za HIV/AIDS koje radi tokom cijele godine i koje pruža podršku i informacije o polnim infekcijama", saopštili su iz te dvije NVO.

Ove aktivnosti podržalo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније