Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

25. 11. 2019. 15:32 >> 15:45

SOCIJALDEMOKRATE PORUČILE

Zaštita žena od nasilja obaveza svih

Zaštita žena od svih oblika nasilja predstavlja jedan od najvećih izazova današnjice, a Socijaldemokrate će u punom kapacitetu podržati sve aktivnosti i inicijative koje su usmjerene na sprječavanje kršenja svih oblika ugrožavanja ljudskih prava, a prije svega, na zaštitu, podršku i pomoć potencijalnim žrtvama nasilja, ističe se u saopštenju SD-a, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

"Statistika nas opominje - svaka druga žena tokom života je bila izložena nekom obliku nasilja, a tokom prošle godine svaka peta u Crnoj Gori je bila žrtva nasilja. Najveći problem je što većina takvih događaja ostaje u velikoj tamnoj brojci neprijavljenih djela i što potencijalne žrtve nasilja nijesu dovoljno ohrabrene da nasilje prijave. Svjesni smo napora koje Crna Gora kao država godinama unazad ulaže kako bi se izborila sa ovim problemom, ali isto tako smo svjesni da je neophodno, u cilju što efikasnijeg sprječavanja nasilja nad ženama, podsticati međusektorsku saradnju, kao i saradnju sa nevladinim organizacijama koje se bave pružanjem pomoći žrtvama nasilja, ali i podsticati razvoj interventnih programa i mjera koje se odnose na počinioce nasilja sa ciljem da se spriječe rizici od njegovog ponavljanja", napominje se u saopštenju SD-a koje je potpisala Ivana Raščanin.

Insistiraju na stvaranju efikasnijih oblika zaštite od nasilja, ali i na stvaranju uslova za prevenciju kroz različite oblike edukacije, podrške i pomoći potencijalnim žrtvama nasilja.

Finansijska potpora, kroz osnivanje Fonda za žrtve nasilja, kako kažu, omogućila bi jačanje ekonomske nezavisnosti žena i bolje uslove za njihovo osamostaljenje.

"Ekonomska zavisnost od nasilnika obeshrabruje žene da prijave nasilje, zato ćute i trpe, ostajući godinama u začaranom krugu. Uvođenje programa edukacije u osnovnim i srednjim školama o prevenciji nasilja u porodici, ali i podizanje svijesti kompletne javnosti o raširenosti ovog problema su samo neke od mjera koje će omogućiti da kao društvo u cjelini učinimo sve da se svaka žena u našoj državi osjeća zaštićeno uz pružanje maksimalne zaštite, pomoći i podrške. Pooštravanje kaznenih mjera kroz promjenu zakonskih rješenja, omogućiće brži i efikasiji sudski proces, ali bez adekvatnog izricanja, sprovođenja i praćenja zaštitnih mjera ne možemo omogućiti osjećaj sigurnosti žrtvi koja kroz taj mukotrpni proces prolazi. Moramo obezbijediti maksimalnu socijalnu, ekonomsku, zdrastvenu i psihološku podršku i pomoć žrtvama nasilja kroz cjelokupni proces kroz koji prolazi od trenutka kada prijavi nasilje. Obaveza svih nas je da ne ćutimo, zatvaramo oči i smatramo da nemamo pravo da se miješamo u nešto što je 'porodična stvar'. Ne, zaštita od nasilja i prijavljivanje je obaveza i odgovornost svih nas, nas kao pojedinca, kao dijela institucije, kao člana šire društvene zajednice", poručuju u SD-u.

Pozdravili su inicijative Ženske političke mreže koja je u kratkom periodu od osnivanja preuzela niz aktivnosti u cilju adekvatnijih i efikasnijih mjera u sprječavanju nasilja nad ženama, te smatraju da je insistriranje na izmjenama zakonskih rješenja početna osnova za dalje unapređivanje žaštite žena od svih oblika nasilja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније