Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Bar Info

23. 11. 2019. 21:25 >> 21:27

PRVI DAN MASLINIJADE

I pored slabijeg roda veliki broj izlagača

U sklopu proslave Dana Opštine Bar, danas je održan prvi dan 18. Maslinijade, tradicionalne poljoprivredno-kulturno-zabavne manifestacija u Starom Baru. Nekoliko hiljada gostiju moglo je da uživa u maslini i proizvodima od ove biljke, ali i u specijalitetima barskog kraja.

„Evo smo godinu po godinu stigli do punoljetstva jedne manifestacije, koja nije svojim kvalitetom prepoznata samo u Baru, već i van granica naše zemlje. Drago nam je što smo i ove godine, i pored nešto slabijeg roda, uspjeli da okupimo ovako veliki broj izlagača, ali i proglasimo najbolje među njima. Mi ćemo se i u narednom periodu truditi da ova manifestacija bude na nivou svih prethodnih“, istakao je, između ostalog, predsjednik Organizacionog odbora Suljo Mustafić.

Od osnivanja Maslinijade, nesebičnu pomoć organizatorima pružala je i Turistička orgnaizacija Bar.

„Ovo je zaista jedna od najvažnijih i najprepoznatljivijih manifestacija u našem gradu, koja na pravi način promoviše između ostalog i turističku ponusu, i sve potencijale Starog Bara. TOB je to znala da prepozna u prethodnom periodu, a tako će biti i ubuduće“, rekao je direktor Turističke orgnaizacije Emil Kukalj.

Za sve poljoprivrednike izuzetno je važna i podrska resornog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. „Kao i do sada, maslinari će imati podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kada je proširenje i modernizacija proizvodnje u pitanju, i sigurna sam da ćemo zajedničkim radom uspješno odgovoriti budućim zadacima i izazovima“, naglasila je direktorica Direktorata za poljoprivredu Radana Damjanović.

Maslinijadu je svečano proglasio otvorenom predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, napominjući je da Opština Bar partner i organizatorima, ali i maslinarima i poljoprivrednim proizvođačima, najavljujući izgradnju „Kuće maslina“.

„Opština Bar je bila i ostala partner svim proizvođačima ovog kraja. Iz agrobudžeta Opštine Bar i tokom ove godine kroz različite subvencije i podsticajne mjere opredjeljeno je 300.000 eura. Nadam se da ćemo na narednoj Maslinijadi već imati određene obrise jednog kapitalnog projekta – Kuće maslina. Vrlo je važno ulagati u poljoprivredu, jer na taj način ulažemo u budućnost“, istakao je Raičević.

Za najuspješnijeg maslinara na manifestaciji je proglašen Bajazit Haverić, dok su prve dvije nagrade za najbolje održavani maslinjak pripale Andriji Đuroviću i Mehmedu Mujiću. Nagrade za najbolji mladi zasad pripale su Bećiru Boškoviću i Saidu Čantiću, a vlasnici najkvalitetnijeg ulja su Nijazim Bećović i Sadetin Peričić. Stručni žiri je odabrao i pet najljepše uređenih štandova, a to su oni koje su uredili Mujo Asović, Sabrija Lunjić, Filip Jovović, Samir Omeralović i Dino Kurtović.

U sklopu proslave Dana Opštine Bar, direktor Erol Marunović otkrio je spomen-ploču na mjestu gdje se nekada nalazila prva barska Gimnazija, a „u ime svih starih Barana koji su išli u ovu školu“ zahvalio se Ćazim Alković.

U zabavnom dijelu programa učestvali su KUD „Jedinstvo“, Etno grupa Zora, Al Dino i Ibrahim Mekić. Sjutrašnji program počinje od 11 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније