Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

18. 11. 2019. 09:00 >> 09:09

NACIONALNI PARKOVI CG

Optužbe KOR-a neutemeljene

Iz Javne ustanove Nacionalni parkovi Crne Gore reagovali su na optužbe Koalicije za održivi razvoj (KOR), da je stanje u nacionalnim parkovima katastrofalno i da za to odgovornost treba da snosi direktor Elvir Klica, ističući da su takve izjave KOR-a neutemeljene i tendenciozne.

"Podsjetićemo javnost na neke od indikatora 'katastrofalnog stanja u parkovima', kao što su povećanje broja evidentiranih posjetilaca ili naplaćenih ulaznica od preko 70 odsto, dvostruko povećanje broja procesuiranih prijava za nelegalan izlov ribe, lov, nelegalnu gradnju, skoro potpuna obustava sječe šume koja je u državnom vlasništvu. Sa zadovoljstvom možemo da saopštimo da preduzeće bilježi najbolje poslovne rezultate od svog nastanka, da su obaveze preduzeća dvostruko umanjene u posljednje dvije godine, a da se u sistem zaštite i unapređenje turističke infrastrukture ulaže više nego ikad", navodi se u reagovanju NPCG.

Kako se dodaje, nakon niza netačnih, tendencioznih i neargumentovanih objava"dobronamjerno formirane grupe", te samo njima poznatih motiva napada, pozivaju predstavnike KOR-a da umjesto performansa izađu sa konkretnim prijedlozima, i da zajedno pokušaju da riješe probleme koji još postoje u nekim od parkova, ili da iznesu konkretna "nepočinstva" za koja optužuju Upravu.

"Prije svega ih pozivamo da preispitaju motive nekih ljudi koji se nalaze u njihovim redovima, da utvrde ima li među njima onih koji se bave krivolovom, onih koji su nelegalno gradili objekte u zonama NP, organizovano sjekli i devastirali šume, nelegalno dovodili turiste. Razumijemo da naš rad na suzbijanju nezakonitog ponašanja predstavlja prijetnju po lične i poslovne interese pojedinaca koji se kriju iza 'dobronamjerno formirane grupe', ali im poručujemo da će JPNPCG nastaviti da se bori protiv svih nelegalnih aktivnosti i devastacije u NP i koristi sve Zakonom propisane mehanizme da takvim aktivnostima pojedinaca stane na kraj", poručili su iz Nacionalnih parkova.

Očekuju, da i u narednim danima umjesto argumenata slušaju serije izmišljenih nepočinstava propraćene navodnim dokazima.

"Zato pozivamo ovu 'grupu' da sva saznanja podijeli sa nadležnim državnim institucijama, a mi ćemo takođe, obavijestiti javnost i institucije o prirodi ove grupe koja se izmišljotinama, a koristeći 'dokaze' bori protiv 'nepočinstava' JPNPCG, a izgleda i Vlade Crne Gore. JPNPCG se nije, niti će se ikada suprotstaviti takvim 'zlonamjernim projektima', već će nastaviti da bude kooperativan partner kako Vladi Crne Gore, tako i svakom ko ima dobre namjere i želi da doprinese boljem životu stanovništva koje živi u predjelu parka. Jer zaštite nema bez suživota čovjeka i prirode, a suživota nema bez zadovoljnog čovjeka", ističe se u JPNPCG.

Kako su poručili, ovoj grupi savjetuju da ne brinu o Durmitorcima već da smisle argumente i objasne zašto su se 'samoorganizovali' u akciji uništavanja svih projekata koji vode razvoju, a u koje su uloženi napori za realizaciju kako od legitimno izabrane lokalne vlasti tako i od Vlade Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније