Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

16. 11. 2019. 10:40   >>  13:27 1

VOJINOVIĆ

Dubina Biogradskog jezera od 12 do šest metara

Država će uraditi sve da u mjeri mogućeg očuva Biogradsko jezero, čija dubina u sušnom periodu iznosi svega šest metara, kazala je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović.

Kako podsjeća Vojinović, nauka je već dokazala da su lednička jezera ugrožena i da im prijeti nestanak.

Sudbina ledničkih jezera je neizvjesna, a kako dodaje Vojinović, dubina Biogradskog jezera se drastično smanjila.

“Pri najvišem vodostaju dubina jezera je oko 12 metara, a u sušnom periodu i do šest metara”, kazala je Vojinović, u Jutarnjem programu TVCG.

U proteklih nekoliko decenija rađena su mnoga istraživanja o tom problemu. Kako navodi Vojinović u petogodišnjem Planu upravljana NP Biogradsko jezero apostrofiran je problem gubitka vode iz jezera i definisani su načini sanacije.

Identifikovana su tri ključni uzroka.

"Dolazi do poniranja jezera zbog postojanja velikog broja izvora ponora na sjevernom kraku i mi ćemo u saradnji sa Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju raditi na tome da identifikujemo te izvore”, navela je Vojinović.

Pored toga jezero se stalno nasipa nanosima iz rijeke, dok su treći uzrok smanjenja nivoa jezera, klizišta i erozija.

"Plan je da se izvrši revizija svih dokumenata koja su rađena tokom 70-ih i 80-ih godina. Plan je da se izvrši snimanje jezera, da se utvrde novi uzroci gubitka vode, da se počne sa sanacijom i angažuje multidisciplinarni tim", kazala je Vojinović i dodala da je to kompleksan problem.

"Vjerujem da će u narednom priodu to biti jedan od prioriteta, da Biogradsko jezero, kao jedan od ponosa države, u mjeri mogućeg bude očuvano”, zaključila je Vojinović.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније