Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ pobjeda.me ]

24. 10. 2019. 22:02 >> 22:14
3

ĐURANOVIĆ NA SVEČANOSTI

Pobjeda je uspješna crnogorska priča

Antifašizam i sloboda - zlatne niti spojile su Crnu Goru i Pobjedu, pobjeda Crne Gore i crnogorska Pobjeda, kazao je glavni i odgovorni urednik Pobjede Draško Đuranović na svečanoj akademiji povodom 75 godina od osnivanja Pobjede.

Brojevi Pobjede, kaže Đuranović, svjedoče o putu do ostvarenja sna o obnovi nezavisnosti, onog velikog dana 21. maja 2006. godine.

“Dana kada nije bilo pobjednika i poraženih, kada smo – ne puškama, nego olovkama - poklonili državu čak i onima koji su htjeli da ponište Crnu Goru”, kazao je on.

Đuranović je dodao da su godine u nezavisnoj Crnoj Gori bile za Pobjedu, godine novih, drugačijih iskušenja.

“Ako je država prebrodila mnoge izazove, preživjela i pobijedila snage koje su željele da je unište, Pobjedi, državnom listu, prijetilo je odumiranje. Djelovalo je da se bliži kraj. Ipak, Pobjeda, naša Pobjeda, je opstala. Nije više državna. Od decembra 2014. godine je privatno vlasništvo kompanije Media Nea, gospodina Petrosa Statisa. Čovjeka koji je svoju budućnost, i poslovnu i ličnu, u velikoj mjeri vezao za Crnu Goru. A nama otvorio mogućnost da pokažemo da u Pobjedi ima i novinara i urednika i ljudi koji znaju da cijene prave vrijednosti. Da, Pobjeda nije više vlasništvo crnogorske države, ali Pobjeda je ostala crnogorska”, rekao je Đuranović.

Pobjeda je, navodi on, uspješna crnogorska priča.

“Pet godina za redom poslujemo profitabilno, redovno isplaćujemo plate, doniramo onima koji nemaju, pomažemo, koliko možemo, onima koji su nevolji... Danas smo najcitiraniji štampani medij i najveća izdavačka kuća u Crnoj Gori. I redovno plaćamo poreze – za pet godina - tri i po miliona eura smo unijeli u državni budžet na osnovu poreza i doprinosa”, kazao je Đuranović i dodao da je to mjera patriotizma.

On kaže da su veliki izazovi pred crnogorskim medijima.

“Nije to samo teška bitka za ekonomsko preživljavanje na malom tržištu. Mnogo je teža i neizvjesnija borba ona za opstanak društvenih vrijednosti i svetog moralnog kodeksa - da moramo braniti slabe i obespravljene, ali i čuvati druge od sebe. Ne možemo da se pravimo da smo slijepi ili gluvi. Ili da tražimo opravdavanje što se sve to dešava i u našem okruženju i svuda u svijetu. Mi smo unutar rata koji nije objavljen, ali koji postoji: laži nam uništavaju moralnu osnovu na kojoj postojimo u društvu”, zaključio je Đuranović.

Crna Gora, kako dodaje. mora biti otvorena za kritičko mišljenje i mora da stimuliše zasnovanu kritiku.

“Ništa više i ništa manje od toga, jer svrha novinarstva jeste da ljudima pruži informaciju koja im je potrebna da bi bili slobodni i sposobni da samostalno odlučuju. Zato moramo vjerovati u istinu. Ako odustanemo od činjenica, odustali smo od slobode”, zaključio je Đuranović.

Na svečanoj akademiji prikazan je film kratki dokumentarni film o istoriji Pobjede, a zavanice su bile u prilici da isprate nastup poznatog crnogorskog gitariste Miloša Karadaglića.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније