Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 10. 2019. 14:13 >> 14:12

DAMJANOVIĆ U BUDIMPEŠTI

Zapadnom Balkanu potreban Institut za inovacije

Evropski institut za inovacije i tehnologije (EIT) snažan je pokretač inovacija u Evropi i vidljiv je gdje god postoje njegove zajednice. Ona je izrazila nadu da će Generalni direktorat Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) naći načina da podrži razvoj inovacijskih centara ovog instituta u zemljama zapadnog Balkana.

Ministarka Damjanović učestvovala je juče u Budimpešti na glavnoj panel diskusiji konferencije INNOVEIT koju svake godine organizuje Evropski institut za inovacije i tehnologije (EIT) ali i dodijelila godišnje nagrade za inovacije u jednoj od kategorija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, u panel dikusiji o obrazovanju i regionalnoj dimenziji kao osnovnim stubovima budućnosti ovog jedinstvenog instituta, Damjanović je rekla da je EIT snažan pokretač inovacija u Evropi i da je vidljiv gdje god postoje njegove zajednice.

"Naši mladi ljudi, predstavnici biznis sektora kao i startapovi učestvovali su u EIT školama, takmičenjima i manifestacijama i to je značajno uticalo na njihov način razmišljanja i rada", ocijenila je Damjanović.

Ona je izrazila nadu da će "Generalni direktorat Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) naći načina da podrži razvoj inovacijskih centara ovog instituta u zemljama zapadnog Balkana".

Osvrćući se na dugogodišnje iskustvo istraživača i izvanrednu saradnju sa Cernom, ministarka je istakla da su upravo EIT kao umreženi institut, odnosno CERN kao infrastruktura, primjeri kako preduzetništvo i akademska zajednica mogu raditi zajedno i širiti kulturu inovacija i preduzetništva.

"Uzbudljivo je vidjeti kako napredak u oblastima robotike, hemije i nauke o hrani, energetike i ICT-a, nauke o podacima i veštačke inteligencije, mašinskog inženjeringa, doprinosi značajnim inovacijama koje su nominovani inovatori razvijali u kategoriji EIT Venture Award” kazala je Damjanović prilikom dodjeljivanja nagrada.

Ona je naglasila da dolazi iz male zemlje na zapadnom Balkanu, koja je tek počela da primjenjuje inovacijske politike i razvija i povezuje svoj inovacioni ekosistem i da je za našu zemlju velika inspiracija vidjeti, kako funkcionišu i mijenjaju društvo na bolje, Zajednice znanja i inovacija (ZZI) ovog instituta.

EIT Venture award je pripala finalisti čiji tim razvija jedinstvenu tehnologiju koja konvertuje energiju talasa na efikasan i održiv način. Ona je čestitala i inovatorima u drugim kategorijama ali i zajednicama EIT-a koje kroz podršku takvim inovatorima čine Evropu pravom inovacijskom unijom.

"Inovacioni model EIT je kreiran da efikasno transformiše evropski inovacioni ambijent na način što rješava tržišne i sistemske nedostatke dovodeći u kontakt sve aktere, bez obzira na koje discipline i sektore se odnose, iz oblasti inovacija da rade zajedno. Kroz naredni EU program (Horizont Evropa za period 2021-2027) ovaj institut će imati povećan budžet a jedan od njegovih fokusa će biti širenje regionalnog uticaja, uključujući zemlje Zapadnog Balkana", zaključuje se u saopštenju Ministarstva nauke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније