Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

13. 10. 2019. 13:30   >>  20:04 2

SMANJENJE RIZIKA

Učlanjenjem u NATO ojačan sistem zaštite

Crna Gora je, danas, bezbjednija i spremnija da se suoči sa rizicima od katastrofa i u svakom trenutku može odgovoriti svim izazovima i prijetnjama koje potencijalne katastrofe mogu da proizvedu, ocijenila je ministarka u Vladi Marija Vučinović.

Ona je to rekla na otvaranju Konferencije povodom 13. oktobra - Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa 2019, Budi odgovoran – smanji rizik.

"Zahvaljujući viziji i odgovornom pristupu Vlade Crne Gore, uspostavljen je sistem, koji je kroz stručne i edukativne aktivnosti o smanjenju rizika od katastrofa, promjenio svijest o važnosti prevencije svakog pojedinca", rekla je Vučinović.

Efikasnost takvog sistema je, smatra ona, dokazana na način da, i pored ne malog broja izazova sa kojima se Crna Gora bila suočena proteklih godina, nije imala za posljedicu nijednu ljudsku žrtvu.

Prema njenim riječima, pošto prirodne i sve druge katastrofe ne poznaju granice, sve aktivnosti koje se sprovode u cilju smanjenja rizika od katastrofa, moraju da uključe i širu regionalnu suradnju.

"Tako bismo, kao susjedi, jedni drugima olakšali i umanjili posljedice potencijalnih katastrofa", poručila je Vučinović.

Ona je naglasila da je učlanjenje Crne Gore u NATO savez dodatno ojačalo sistem zaštite i obezbjedilo pouzdanog i sigurnog partnera pred svim budućim izazovima.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je kazao da je cilj kampanje podizanje nivoa svijesti građana u odnosu na rizik od raznih prirodnih i tehničko - tehnoloških nesreća, jačanje spremnosti za odgovor na katastrofe i ublažavanje posljedica od elementarnih i drugih nepogoda.

"Svima je jasno da su prirodne i druge nepogode sve češće i svojim obimom i trajanjem sve opasnije, što nas dodatno opominje da moramo raditi na izgradnji i jačanju nacionalnog, regionalnog i globalnog odgovora na katastrofe", rekao je Nuhodžić.

Kako je naveo, jedan od ciljeva konferencije je da ukaže na opasnosti koje su prisutne kao rizik od elementarnih i drugih nepogoda, "da pokažemo šta smo do sada uradili po ovom pitanju i da definišemo dalje ciljeve i zadatke".

"Zato ovu konferenciju doživljavam kao priliku da zajednički jačamo našu saradnju i napore u ovoj oblasti", rekao je Nuhodžić.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније