Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anka Radović, TVCG

09. 10. 2019. 20:16 >> 20:15
20

SUKOB VUČIĆA, IRINEJA I AMFILOHIJA

"Borba za vlast nad crnogorskom baštinom"

Borba za prevlast u Srbiji između patrijarha Irineja na jednoj strani, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na drugoj i mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija na trećoj, otvorena je, smatra publicista Rajko Cerović. Za TVCG Cerović je komentarisao činjenicu da mitropolit Amfilohije nije prisustvovao svečanosti povodom obilježavanja osam vjekova autokefalije SPC u Beogradu, na kojoj je Vučić odlikovan Ordenom Svetog Save, kao i poruke koje je uputio sa svečanosti. Podsjetimo, mitropolit Amfilohije je od srpskog patrijaha Irineja tražio sazivanje vanrednog sabora protiveći se odlikovanju Vučića.

"Kritike koje su stigle na vaš račun, moja su krivica Vaša Svetosti. I da ste orden, Vaša Svetosti, dali onima koji su organizovali martovski pogrom 2004, onima koji su proglasili nezavisnost, ili su ćutali na nezavisnost Kosova, ili ćutali na otcjepljenje ili nijemo gledali kako, jedna za drugom, iz zajedničke države izlaze svetinje – Ostrog, Cetinjski manastir, Manastir Morača, Đurđevi stupovi – vjerujem bolje bi ste prošli", kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što mu je srpski patrijarh Irinej dodijelio Orden Svetog Save.

Svečanoj akademiji u Sava centru nije prisustvovao mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, koji je ranije izjavio, kako pišu mediji, da nije saglasan sa odlukom Sinoda da se Orden Svetog Save dodijeli Aleksandru Vučiću.

"Amfilohije traži hitno sazivanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, Irinej to odbija. Amfilohije onda demonstrativno ne dolazi u Sava centar, a predsjednik Vučić odgovara Amfilohiju da je Amfilohije spreman da proda srpske svetinje u Crnoj Gori, izražavajući istovremeno da će srbijanstvo u Srbiji i srpstvo u Crnoj Gori postati jedno", kažeza TVCG publicista Rajko Cerović.

On smatra da je situacija zamršena.

"Sve je to zbog Crne Gore i sve je to zbog potencijalnog usvajanja crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer je riječ o tome kako zadržati vlast nad crnogorskim manastirima i crkvama, dakle, nad crnogorskom baštinom, kako zadržati tako visoki položaj Srpske pravoslavne crkve koja je jednostavno pokorila Crnu Goru, da se Crna Gora izvuče ispod njihovih kandži", zaključuje Cerović.

U tome je smisao sukoba, smatra Cerović. No, šta o događaju, izjavama predsjednika Srbije i mogućem sukobu u SPC misle u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj TVCG nije saznala. Od protojereja Velibora Džomića, stigao je kratak odgovor - No comment.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније