Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B. [ Milica Kapa, TVCG ]

08. 02. 2024. 17:14 >> 17:14
Čitaj mi:

KOMEMORACIJA RAJKU CEROVIĆU

"Stvarao s rijetko viđenom energijom, sa spojem erudicije i hrabrosti"

Komemoracija poznatom crnogorskom književniku, publicisti i televizijskom autoru Rajku Ceroviću održana je u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" u Podgorici. Okupljeni su poručili da je Cerović bio čovjek koji je živio herojski život i koji nije prestajao da se bori za Crnu Goru.

U sali Biblioteke "Radosav Ljumović" u Podgorici nije bilo dovoljno mjesta za sve koji su došli na komemoraciju crnogorskom književniku, publicisti i televizijskom autoru Rajku Ceroviću.

Ispred porodice okupljenima se obratio njegov sin Radoje.

"Možda nas nije vodio na pecanje, ali smo uz njega učili da budemo ponosni na Crnu Goru da mukotrpno ugrađujemo i najmanji kamičak u imaginarnu građevinu sekularne i ponosne Crne Gore", kazao je Radoje.

Rajko Cerović je stvaralački put završio nakon 55 godina, a kretao se u mnogim oblastima javnog života.

"U svakoj oblasti stoji ostvareni Cerović i to na visokom mjestu. Da je djelovao u samo jednoj od njih bilo bi dovoljno, a stvarao je s rijetko viđenom energijom sa spojem erudicije i hrabrosti", kazao je istoričar Živko Andrijašević.

Tanja Pavićević, urednica Pobjedinog dodatka za kulturu istakla je da je Rajko bio intelektualac, erudita, profesor, kulturni djelatnik, borac za crnogorski jezik i kulturu.

Da je Cerovićev trag u televizijskom novinarstvu bio referenca koja nadilazi državne okvire, poručuju iz Matice crnogorske.

"Smrću Cerovica Crna Gora je ostala bez aktera i svjedoka jednog vremena čiji televizijski zapisi predstavljaju zaostavštinu jednog od najvećih crnogorskih intelektualaca", kazao je Ivan Jovović, predsjednik Matice crnogorske.

Rajko Cerović preminuo je u 86. godini u Kolašinu. Radio je kao profesor u gimnaziji, jednu godinu u "Pobjedi", a preostali radni vijek proveo je u Televiziji Titograd.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније