Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

18. 09. 2019. 09:30 >> 06:48
13

MARKOVIĆ

Pričaćemo o rastu plata u zdravstvu i prosvjeti

Premijer Duško Marković najavio je da će Vlada Crne Gore započeti razgovore o povećanju zarada u zdravstvu, ali i u prosvjeti.

 

On je na otvaranju međunarodnog skupa na temu početka druge faze projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope u Budvi rekao da Balkan više nema pravo da čeka da savremena tehnološka rješenja dođu do nas. 

"Izdvajanja za nauku moraju pratiti i veća izdvajanja za one koji vode brigu o životima naših građana i one koji obrazuju našu djecu i mlade. Bez njihove uloge, pruženog znanja i energije, ni naučna dostignuća neće imati svoj puni domet", rekao je Marković.

Dalji društveni i ekonomski razvoj, kako je rekao, ne može se zasnivati na već primijenjenim znanjima.

"Zbog toga želim da poručim da ćemo započeti razgovore na temu povećanja zarada u zdravstvu, ali i u prosvjeti", poručio je Marković, uz podsjećanje da crnogorska ekonomija već punu deceniju bilježi stabilne stope rasta.

Samo rast u posljednje tri godine, kako je rekao, "jasno potvrđuje napredak koji ostvarujemo".

"Razvoj nauke uz razvoj zemlje treba da prati i rast kvaliteta života", smatra Marković

Premijer je ocijenio da su našoj zemlji potrebni projekti naučnog istraživanja koji putem prenosa tehnologija i međunarodne saradnje, donose nova znanja, bolje metode rada i bolju perspektivu za rad i život.

"Balkan više nema pravo da čeka da savremena tehnološka rješenja dođu do nas. Mlade i obrazovane ljude neće ovdje zadržati samo veće plate, bolji putevi ili nada u bolju budućnost. Trebaju nam aktivna jezgra naučno-istraživačke misli, nova znanja i kredibilni međunarodni partneri", rekao je on.

Mlade i obrazovane ljude, tvrdi on, neće ovdje zadržati samo veće plate, bolji putevi ili nada u bolju budućnost.

"Trebaju nam aktivna jezgra naučno-istraživačke misli, nova znanja i kredibilni međunarodni partneri", kazao je Marković.

Premijer je rekao da su se u Budvi okupili kako bi označili početak druge faze SEEIST (seist) projekta, koji je zapravo prelazak iz stadijuma konceptualnog rješenja u fazu konkretizacije, odnosno projektovanja. To, kako je rekao, podrazumijeva izradu precizne i sveobuhvatne tehničke dokumentacije za izgradnju Instituta.

"A koja su očekivanja od jednog takvog Instituta. Njegova misija je fundamentalno istraživanje u fizici uz stvaranje uslova za praktičku primjenu postignutih naučnih dostignuća i saznanja. Osim dugoročnih naučnih dostignuća, našim građanima obezbijedićemo savremeno liječenje kancera putem hadronske terapije. Za razliku od klasične metode zračenja, hadronska terapija ne izaziva oštećenja okolnog tkiva oko oboljele ćelije, jer se i veoma sofisticiranom postupku koji prethodi izbacivanju čestice iz uređaja za zračenje, ona pobudi na način da ne oslobađa odmah svu energiju, već da to učini kad stigne dublje u tkivo odnosno do bolesnih ćelija. Ova terapija je naročito uspješna u tretmanu kancera kod organa poput mozga, jetre, gdje tradicionalne metode daju veoma ograničene efekte", kazao je Marković.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније