Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 09. 2019. 21:17 >> 21:18

ZZZCG

Skoro 3 miliona projektima za OSI

Zavod za zapošljavanje Crne Gore potpisao je ugovore sa korisnicima 57 projektnih ideja po grant šemi, vrijednoj skoro 2,7 miliona eura bespovratnih sredstava, za finansiranje projekata zapošljavanja osoba sa invaliditetom, kazao je predstavnik ZZZCG Erol Rastoder, predstavljajući projekat.

“Realizacijom potpisanih ugovora planira se otvaranje novih i, nadamo se, održivih radnih mjesta čime će se, vjerujem, na dugoročnom planu riješiti pitanje nezaposlenosti OSI. Kroz projekte će biti uključena 383 lica sa invaliditetom od čega će 287 osoba biti zaposleno tokom trajanja projekta, a njih 134 će biti zaposleno nakon završetka projekta, u najkraćem trajanju od devet mjeseci”, istakao je Rastoder.

Ukupna finansijska vrijednost projekta “Magnet za nova radna mjesta” iznosi 49.976 eura, od čega ZZZCG finansira 47.176 eura odnosno 95 odsto sredstava, dok će “Merkator international” doo Bijelo Polje obezbijediti 2.800 eura odnosno 5 osto.

Cilj projekta je da se kroz osnaživanje, motivisanje i obuku lica sa invaliditetom, i osposobljavanje za pojedine poslove, uz omogućavanje stručne prakse doprinese unaprijeđenju ukupnog socio-ekonomskog razvoja i kvaliteta života lica sa invaliditetom u Bijelom Polju, navela je predstavnica kompanije „Merkator international“ Bijelo Polje, Suada Muratović.

“Projektom „Magnet za nova radna mjesta“ će se osnažiti ukupno šest lica sa invaliditetom sa evidencije Biroa rada Bijelo Polje sa umjerenim i lakšim stepenom invaliditeta, te osposobiti za zanimanje radnik u proizvodnji i prodaji turističkih magneta i suvenira” , istakla je Muratović.

Obuka za navedene poslove traje dva mjeseca.

Kroz projekat će se dati prilika da četiri lica sa invaliditetom steknu sedmomjesečnno radno iskustvo, i ukoliko se dokažu kao dobri radnici, nakon toga zasnuju radni odnos. Projektom će se pogon za proizvodnju turističkih magneta i suvenira u skladu sa standardima opremiti i prilagoditi u potpunosti potrebama lica sa invaliditetom.

Podnosilac prijedloga se obavezuje da će nakon projekta uposliti minimum dva lica sa invaliditetom u dužini trajanja od devet mjeseci.
Projekat će se realizovati na teritoriji opštine Bijelo Polje i njegovo ukupno trajanje od 11 mjeseci.

U smislu organizovanja teorijske nastave za polaznike programa obrazovanja za osposobljavanje za rad kod poslodavca za zanimanje radnik u proizvodnji i prodaji turističkih magneta i suvenira će se koristiti prostorni i ljudski kapaciteti naše firme Bijelo Polje, koja ima izvrsne prostorne i ljudske kapacitete potrebne za održavanje teorijskog dijela nastave.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније